3D CAD biedt Mevi inzicht in constructies

17 januari 2018

Pluspunt voor assemblage en testen producten

Het reduceren van fouten in de ontwerpfase en een efficiënt productieproces hebben bij engineeringbedrijven de hoogste prioriteit. 3D CAD-software is daarbij onmisbaar. “Het geeft de ontwerper veel meer inzicht in zijn constructies”, zegt constructeur Maarten de Koning van Mevi Fijnmechanische Industrie in Helmond.

Door Jean van Pol

Mevi − met vestigingen in Nederland, België en Tsjechië − is gespecialiseerd in de engineering, productie en assemblage van klantspecifieke modules of complete machines voor test equipment en productieautomatisering. Tot de klantenkring behoren bedrijven uit de farmaceutische, automotive en vliegtuigindustrie, maar bijvoorbeeld ook fabrikanten van semiconductors, voor wie het aankomt op een nauwkeurigheid van honderdsten en zelfs duizendsten van millimeters. Op de engineeringafdeling in Helmond wordt al sinds vijftien jaar gebruikgemaakt van Autodesk Inventor, geleverd door ICN Solutions. “Het gebruik van 3D CAD biedt ons veel inzicht in onze constructies”, zegt De Koning. “Hierdoor zijn wij in staat om functioneel betere ontwerpen te maken, hetgeen resulteert in een gunstigere kostprijs en een kortere doorlooptijd.” Volgens de constructeur zorgt het ontwerpen in 3D gedurende het gehele productieproces voor minder fouten: “Voor het aansturen van onze productieafdeling worden aan de hand van het 3D-model meestal ook nog 2D-tekeningen met aanzichten en bematingen gegenereerd. Dankzij een optimaal 3D-ontwerp bevatten ook die 2D-tekeningen minder fouten. Uiteindelijk zorgt dat ook weer voor minder problemen bij het assembleren en testen van onze producten.”

Automatische verpakkingsmachine
Een ander belangrijk voordeel van 3D CAD-software is dat hiermee een duidelijkere communicatie met de klant mogelijk is. Als voorbeeld noemt De Koning een project waarbij de snelheid van een bestaande productielijn moest worden verhoogd. “Hierbij ging het met name om het verpakken van verschillende soorten balpennen, iets wat voorheen gewoon met de hand werd gedaan. Met behulp van Autodesk Inventor hebben wij een automatische verpakkingsmachine ontworpen. Dankzij het 3D-model konden wij de klant al in een vroegtijdig stadium betrekken bij de beoogde oplossing. Door de proceskennis van de klant te combineren met onze machinebouwkennis zijn we gezamenlijk tot de ideale machine gekomen.”

Frame Generator
Met het afleveren van een machine of testopstelling is voor Mevi de kous meestal nog niet af. “Het komt vaak voor dat wij in het vervolgtraject nog een aanpassing of een uitbreiding moeten uitvoeren”, zegt De Koning. “Daarom laten klanten het beheer van hun technisch productdossier steeds vaker aan ons over. Om wijzigingen in ontwerpen efficiënter te beheren, maken wij sinds 2015 gebruik van Autodesk Vault.” Daarnaast noemt de constructeur enkele functies in Inventor die het ontwerpproces vereenvoudigen. “Met Frame Generator bijvoorbeeld kun je veel sneller frames tekenen en aanpassen dan wanneer deze zonder een dergelijke module getekend worden. En met behulp van de eindige elementenmodule voeren wij sterkteberekeningen uit. Als een constructie bijvoorbeeld met honderd kilogram wordt belast, moet je er zeker van zijn dat deze niet te veel vervormt of stuk gaat. Deze berekeningen zijn verplicht om te voldoen aan de eisen van de machinerichtlijn.”

Een Mevi-machine voor het automatisch verpakken van balpennen.

 

Website Mevi

Website ICN Solutions

Comments are closed.