3D CAD-software zorgt voor efficiency bij Lightronics

17 augustus 2017

Het maken van een fysiek ontwerp is kostbaar en tijdrovend. Niet voor niets valt tijdens ontwerpprocessen de keuze steeds vaker op Digital Prototyping. Zo tekent Lightronics in Waalwijk, specialist in hoogwaardige lichtoplossingen voor de professionele markt, zijn producten al sinds jaar en dag volledig in Autodesk Inventor. Productontwikkelaar Corné Verhoeven laat zijn licht schijnen over de voornaamste pluspunten.

 

Door Jean van Pol

Lightronics is gespecialiseerd in het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige en slagvaste binnen- en buitenverlichting voor de professionele markt, waarbij ook design niet uit het oog wordt verloren. Verhoeven is met name verantwoordelijk voor het ontwerp van de behuizingen van de armaturen. “Wij hebben in 2016 de Prunus geïntroduceerd, bestaande uit een serie nieuwe paaltoparmaturen die door de modulaire opbouw verschillende oplossingen en decoratieve ontwerpelementen bieden. Deze serie is volledig met Autodesk Inventor getekend; ruim tien jaar geleden hebben wij de overstap gemaakt naar dit programma. Vervolgens hebben wij in 2014 bij ICN Solutions de Autodesk Product Design Suite Premium aangeschaft.”

binnen- en buitenverlichting

Lightronics maakt hoogwaardige lichtoplossingen met oog voor design.

Spuitgietmatrijs

“Het voordeel van deze 3D CAD-software ten opzichte van het vroegere AutoCAD is dat je van tevoren een simulatie kunt maken waarbij je kunt zien of alle onderdelen goed in elkaar passen. Dat laatste is onder andere essentieel bij de uitwisseling van 3D-tekeningen met leveranciers. Als wij bijvoorbeeld een ronde kap voor een armatuur willen fabriceren, laten wij daarvoor eerst door een gereedschapmaker een spuitgietmatrijs maken.”

“De gereedschapmaker maakt zo’n tooling op basis van een Inventor-tekening die wij aanleveren. Aangezien het maken van zo’n matrijs heel kostbaar is, moeten we met honderd procent zekerheid weten dat onze 3D-tekening geen fouten bevat; het moet in één keer goed zijn. Autodesk Inventor zorgt voor die extra check. Een ander voordeel van 3D-tekenen is dat je niet meer zoveel en nauwkeurig hoeft te bematen als vroeger bij 2D-tekenen. Daardoor hoeft bijvoorbeeld een gereedschapmaker niet meer alles na te meten en kost het maken van een matrijs hem minder werk.”

IPT-bestanden

Volgens Verhoeven biedt Autodesk Inventor ook uitkomst bij het uitbesteden van halffabrikaten: “Al in een vroeg stadium van het ontwerpproces sturen wij tekeningen naar leveranciers die eveneens met Inventor werken, zoals bijvoorbeeld een bedrijf dat voor ons aluminium platen produceert. Daarbij sturen wij IPT-bestanden rechtstreeks naar de leverancier, zonder dat deze eerst naar STEP-bestanden hoeven te worden geconverteerd. Bestanden uitwisselen gaat daardoor sneller, wat een aanzienlijke tijdwinst oplevert.”

Als een andere belangrijke meerwaarde van de Product Design Suite noemt Verhoeven de continuïteit in het tekeningenbeheer: “Doordat de afgelopen jaren onze producten steeds complexer zijn geworden en wij vaak met meerdere ontwerpers tegelijkertijd aan een product werken, is een optimaal tekeningenbeheer steeds belangrijker geworden. Autodesk Vault zorgt ervoor dat er meteen een reservekopie wordt opgeslagen en voorkomt dat oorspronkelijke tekeningen worden overschreven. Bovendien kun je zo nodig altijd een paar stappen terug maken in het ontwerpproces, om te checken welke wijzigingen je ook al weer had aangebracht.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.lightronics.nl en www.icn-solutions.nl.

Comments are closed.