3D-geprinte vispassage FishionPassage

23 mei 2018

Advies- en ingenieursbureau Movares realiseert, in samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de eerste 3D-geprinte vispassage, de FishionPassage. Met behulp van een speciaal computermodel worden zowel de stroming van het water als het gedrag van diverse soorten vissen gesimuleerd in een vispassage type De Wit. Hierdoor kan de passage specifiek op een locatie worden toegespitst.

Voor de bouw van de FishionPassage is een concept ontwikkeld, gebaseerd op de principes van Legolisering. De belangrijkste elementen (kamers en vensters) worden geprint van gerecycled kunststof. Dit levert veel vormvrijheid en daarmee de mogelijkheid om het profiel van kamers en vensters te optimaliseren. De elementen kunnen in het veld eventueel worden vervangen om (delen van) de vispassage verder te optimaliseren. Elementen kunnen ook gemakkelijk worden hergebruikt op andere locaties.

Lichtgewicht vispassage

Door gebruik te maken van met glasvezel versterkt polyproyleen kunststof realiseert Movares een lichtgewicht vispassage die pas in het veld wordt geassembleerd. Hierdoor is geen zwaar materieel nodig om de constructie aan te voeren en te plaatsen.

Meten is weten

Meten aan de FishionPassage is eenvoudig. Elementen kunnen worden voorzien van verschillende meetinstrumenten. Zo kunnen de vensters worden voorzien van een antenne ten behoeve van telemetrie-onderzoek. Ook is het mogelijk om een kamer te voorzien van een camera of een fishcounter. Alle monitoringsystemen kunnen tijdelijk of permanent worden geïntegreerd. Meetresultaten worden automatisch on-line gerapporteerd.

Partners

Voor de realisering van de FishionPassage werkt Movares nauw samen met partners. De geprinte onderdelen worden gemaakt door 3D-Robotprinting. Constructieve onderdelen en plaatsing wordt verzorgd door FishFlowInnovations. Voor geautomatiseerde monitoringtechnieken wordt samengewerkt met Visadvies.

Website Movares

Comments are closed.