ABC Arkenbouw is de wetgeving ruim vooruit

8 mei 2017

ABC Arkenbouw uit Urk is al meer dan twintig jaar actief als bouwer van woonarken. Het bedrijf levert zeer uiteenlopende drijvende woningen in alle prijsklassen en denkt met zijn klanten mee gedurende het hele traject: van ontwerp en vergunningsaanvraag tot en met de aflevering op de ligplaats. Een gesprek met een bijzondere bouwer.

 

Door Lambert-Jan Koops

ABC Arkenbouw is actief in twee markten: de nieuwe markt, waarbij door een gemeente bestemmingsplannen worden gemaakt die nieuwe aanlegplaatsen bevatten, en de vervangingsmarkt, waarbij bestaande woonboten worden ingewisseld voor nieuwe. Met name de eerste markt is een belangrijke groeifactor voor de omzet van ABC Arkenbouw, omdat meer en meer gemeenten inzien dat ze het in hun gemeente aanwezige water kunnen benutten voor andere zaken dan recreatie of vervoer.
Ondanks de steeds verder toenemende aandacht voor drijvende woningen zijn er opmerkelijk genoeg nog steeds geen officiële voorschriften voor de bouw van woonarken. Willem Visser, directeur van ABC Arkenbouw, legt uit wat er aan de hand is: “Normaal gesproken moet een woningbouwer tijdens het bouwen van een woonhuis rekening houden met de voorschriften van het Bouwbesluit. Omdat een drijvende woning in feite een vaartuig is, hoeft een bouwer van een woonark daar echter geen rekening mee te houden. Tenminste, nog niet, want er is wetgeving onderweg die voorschriften bevat voor de bouw van woonarken, maar die gaat waarschijnlijk pas in per 1 januari 2018. Zelf houden we bij de bouw van onze eigen arken zo veel mogelijk rekening met het Bouwbesluit en passen we alleen de dingen aan waar het echt niet anders kan. Om een voorbeeld te geven: de gemeente Amsterdam heeft vastgelegd dat bijvoorbeeld in de binnenstad in de grachten een woonark maximaal twee meter vijftig hoog boven het water mag uitsteken en dat betekent dan automatisch dat de door het Bouwbesluit voorgeschreven hoogte van het plafond van twee meter zestig niet haalbaar is.”

Voor de bouw van de drijvende woningen in IJburg, werkte ABC Arkenbouw nauw samen met de gemeente Amsterdam.

Voor de bouw van de drijvende woningen in IJburg, werkte ABC Arkenbouw nauw samen met de gemeente Amsterdam.

Voorbereid

ABC Arkenbouw is nauw betrokken geweest bij het formuleren van de regels die straks zullen gelden voor de bouw van drijvende woningen in Nederland en is dan al helemaal voorbereid op de nieuwe wetgeving. “We zijn in 2006 al begonnen met nadenken over toepassing van de regels uit het Bouwbesluit. In dat jaar besloot de gemeente Amsterdam namelijk om in IJburg een gebied aan te wijzen voor drijvende woningen en omdat wij voor dit project de arken leverden, zijn we toen samen met de gemeente opgetrokken om te zien hoe we de richtlijnen van het Bouwbesluit konden toepassen op de bouw van onze woonboten. Inmiddels werken we al meer dan tien jaar op deze manier en onze ervaring hebben we dan ook meegenomen in de adviezen die we hebben gegeven voor de nieuwe wet op dit gebied.”
Visser verwacht dat de opname van drijvende woningen in het Bouwbesluit een positief effect zullen hebben op de vraag naar woonarken. “Elk jaar worden er zo’n honderd tot honderdvijftig nieuwe woonarken gebouwd in Nederland, waarbij ABC Arkenbouw er veertig tot vijftig voor zijn rekening neemt, maar ik denk dat het aantal gestaag zal groeien. Dankzij de opname in het Bouwbesluit zullen gemeenten makkelijker bestemmingsplannen kunnen wijzigen en komt er meer ruimte voor drijvende woningen. En alhoewel de kopers van woonarken misschien niet de standaard woningconsumenten zijn, is er ook vanuit die kant vraag genoeg naar dit soort woningen.”

Houtskeletbouw

ABC Arkenbouw maakt onderdeel uit van een familie van ABC-bedrijven, waar ook ABC Houtskeletbouw bij hoort. Een logische combinatie, aangezien de drijvende woningen van ABC Arkenbouw allemaal houtskeletbouwwoningen zijn. Voor de ontwerpwerkzaamheden gebruiken de engineers van ABC Arkenbouw het 3D-ontwerppakket Vertex van het Finse bedrijf Vertex Systems, in de Benelux geleverd door het in Vlaanderen gevestigde bedrijf CAD Serviceburo. Visser had kennis gemaakt met Vertex bij zijn vorige werkgever HKN en was na zijn overstap naar ABC Arkenbouw nog niet vergeten wat de voordelen van het werken in 3D waren. Vandaar hij Vertex ook hier introduceerde. “Ik ben zelf nog nauw betrokken geweest bij Wood, een applicatie op AutoCAD die veel gebruikt wordt in de houtskeletbouw. Een applicatie die bijvoorbeeld ook nog steeds in gebruik is bij ABC Houtskeletbouw. Voor ABC Arkenbouw geldt echter dat de voordelen van het werken in 3D ruimschoots opwegen tegen de moeite die het kostte om over te stappen. Zo kunnen we tegenwoordig met Vertex de modellen makkelijker visualiseren, zodat onze klanten een goed beeld krijgen van de te bouwen woning en ze beter geïnformeerd worden over hun project. Daarnaast zijn er ook op productiegebied voordelen. Botsingscontroles zijn bijvoorbeeld veel makkelijker uit te voeren in 3D, wat weer productiefouten voorkomt.”

Voor het ‘Eilandenrijck’ in Urk bouwt ABS Arkenbouw watervilla’s van zes meter breed, twaalf meter lang en meer dan zes meter hoog.

Voor het ‘Eilandenrijck’ in Urk bouwt ABS Arkenbouw watervilla’s van zes meter breed, twaalf meter lang en meer dan zes meter hoog.

Soepel bouwproces

Het gebruik van 3D-software is binnen ABC Arkenbouw van groot belang, omdat het bedrijf een woonark in zijn geheel oplevert. Door het ontwerp en de productie goed te automatiseren kan het bouwproces soepel verlopen. Een must, omdat bijna elke woonark een uniek project is. Visser: Negenennegentig procent van onze klanten is particulier en voor die groep geldt dat ze vaak bij ons komen met eigen ideeën en wensen, want waterbewoners zijn opvallend creatief. Soms komen klanten met compleet uitgewerkte schetsen en plannen en soms zijn het wat meer algemene ideeën, maar in alle gevallen moeten we intensief samenwerken met de klant om precies datgene te kunnen leveren wat hij wil. Daarbij controleren wij eerst of het ruwe plan aan de eisen van de gemeente voldoet voordat we een eerste ontwerp maken. Dat eerste ontwerp maken we meestal in SketchUp, zodat we alvast met een visualisatie van dit pakket kunnen laten zien hoe het eindproduct eruit zal komen te zien. Dat is heel erg verhelderend voor de klant en in die fase vinden er dan ook vaak nog allerlei wijzigingen plaats. Pas als het SketchUp-ontwerp akkoord is, gaan onze engineers aan het werk met Vertex en zorgen ze voor de complete uitwerking. Uiteindelijk leveren we de woonarken compleet woonklaar op, indien gewenst nog met geïnstalleerde was- en droogmachines en andere witgoedapparaten.”

Eilandenrijck

Bij ABC Arkenbouw wordt momenteel gewerkt aan verschillende opdrachten terwijl er ook diverse projecten in voorbereiding zijn. Opvallend genoeg is een van die projecten vlak om de hoek, namelijk in Urk. Onder de noemer ‘Eilandenrijck’ heeft de gemeente Urk een locatie aangewezen waar een zevental watervilla’s mogen worden aangelegd. Deze villa’s zijn 6 meter breed, 12 meter lang en net iets meer dan 6 meter hoog, zodat dankzij de verschillende verdiepingen een alleszins redelijk vloeroppervlak wordt behaald. Bovendien kunnen geïnteresseerden kiezen voor uitbreidingsopties, als ze meer ruimte nodig hebben. Uiteraard worden de watervilla’s weer opgeleverd volgens de normen van het Bouwbesluit. Visser: “Het is typisch een project waarvoor we makkelijker groen licht kregen bij de gemeente omdat we aan regelgeving voldoen. Zoals ik al zei: omdat de gemeente weet dat het goed zit met de bouw, durft ze ook eerder een dergelijk bestemmingsplan op te stellen. Wat dat betreft hebben we dan ook zeker profijt gehad van het feit dat we de moeite hebben genomen om te voldoen aan de regels nog voordat ze officieel van kracht worden.”

Website ABC Arkenbouw
Website CAD Serviceburo

Comments are closed.