Ansys Discovery Live met realtime-evaluatie

31 januari 2018

In september kondigde Ansys, een van de grootste spelers in de markt voor analyse- en simulatie-software, het product Discovery Live aan. Geïnspireerd door een demonstratie tijdens de Ansys Convergence Conference – op 27 oktober in Eindhoven – hebben wij dit nieuwe pakket eens uitgeprobeerd. Als het niet zo’n modewoord was, zouden we het als ‘disruptive’ willen kwalificeren.

Door Rob Sman

 

Het grote probleem met analyse(-software) is dat je er zoveel van moet weten om betrouwbare resultaten te verkrijgen. Bovendien zijn er ontzettend veel specialistische toepassingen. Op de hierboven genoemde conferentie waren vele zeer deskundigen aanwezig, maar ook zij begrijpen vaak weinig van specialismen van anderen. Het overgrote deel van de engineers en ontwerpers die met CAD-systemen werken zijn, net als wij, helemaal geen specialisten op het terrein van analyse en simulatie. Toch is de inzet van dergelijke tools voor hun werk vaak nuttig: vroeg in het proces fouten vermijden,

levert grote besparingen op. Om die reden worden in diverse CAD-systemen enkele analysemogelijkheden ingebouwd, waarmee in ieder geval keuzes in het ontwerpproces kunnen worden ondersteund. De ‘gestroomlijnde’ werkwijze van die ingebouwde oplossing ten spijt blijft het proces van rekenen (analyse), wijzigen en narekenen (controle) tijdrovend. En daar komt Ansys Discovery Live (hierna ‘Discovery’) een eind aan maken!

Helemaal anders
Tijdens het werken met Discovery val je van de ene verbazing in de andere: niets werkt zoals dat in andere pakketten gebruikelijk is. Zo worden in Discovery analyses direct op het model uitgevoerd. Het ‘meshen’ (opdelen van het model in Eindige Elementen) kan achterwege blijven, want Discovery maakt geen gebruik van Eindige Elementen Analyse. Ook het vereenvoudigen van het model (‘defeaturing’) is niet nodig. Zodra in een model de benodigde informatie voor een analyse aanwezig is, gaat deze ook van start. In het geval van een sterkte- en stijfheidsberekening (‘Structural’) is dat dus onmiddellijk na het fixeren van het model en het aanbrengen van een belasting.

En er is vrijwel direct, zo goed als real time, een resultaat. Tijdens het aanbrengen van wijzigingen worden de gevolgen ook real time zichtbaar. Dat wijzigen van het ontwerp gaat ook zeer eenvoudig, want Discovery werkt binnen SpaceClaim, een 3D CAD-pakket dat ‘history-free’ is en directe manipulatie van de geometrie biedt. SpaceClaim kan vrijwel elk relevant bestandsformat inlezen, zodat Discovery een aanvulling kan zijn voor elke CAD-omgeving. Het enige vereiste is een redelijk recente Nvidia grafische kaart met 4 GB geheugen. Naast sterkte en stijfheid biedt Discovery analyses voor stroming in en rond objecten en thermische en modale berekeningen. De resultaten kunnen op uiteenlopende wijze worden gevisualiseerd.

Conclusie
De genoemde analysemogelijkheden zijn weliswaar basaal, maar bieden razendsnel ondersteuning voor het nemen van beslissingen vroeg in het ontwerpproces. Er kan snel een aantal varianten worden onderzocht; het pakket maakt zijn naam helemaal waar.

Door de uitgebreide importmogelijkheden is het perfect inzetbaar naast vrijwel alle CAD-pakketten. Hoe omvangrijk de functionaliteit uiteindelijk nog uitgroeit, valt niet te voorspellen, maar de huidige versie is al zeer de moeite waard. Het pakket is als ‘technology preview’ gratis verkrijgbaar. Doen!

Comments are closed.