Arcadis werkt aan tien metrostations in Qatar

19 december 2017

Qatar zit midden in de voorbereiding op het WK Voetbal in 2022. Daarvoor wordt ook volop geïnvesteerd in de nodige infrastructuur. In de hoofdstad Doha worden in recordtijd vier metrolijnen aangelegd. Voor de tien metrostations aan de zogeheten Gold Line verzorgde advies- en ingenieursbureau Arcadis het complete afbouwontwerp. Bij dit BIM-project werkten tot wel honderd medewerkers van Arcadis in binnen- en buitenland succesvol samen in één en hetzelfde Autodesk Revit-model.

 

Door Jean van Pol

BIM is uitgegroeid tot een internationaal wijd verspreid begrip. Michel Fiscalini, senior modelleur en BIM-coördinator van Arcadis, woonde en werkte in het verleden een tijd in de Verenigde Arabische Emiraten. “In het Midden-Oosten wordt bij een inschrijving voor een project meestal min of meer opgedragen dat je moet BIM’en en dat de betrokken bouwpartijen onderling samenwerken met bepaalde software, zoals Autodesk Revit. Meestal wordt zelfs nog een bepaalde versie vereist. Dat vind ik een goede zaak, want als partijen met dezelfde software aan een BIM-proces starten, ontstaan er geen compatibiliteitsproblemen of verschil van interpretatie en zorg je voor een betere stroomlijning van het bouwproces.”

Voor de tien metrostations aan de Gold Line in Qatar verzorgde Arcadis het complete afbouwontwerp.

Global Excellence Centers

Arcadis maakt gebruik van Autodesk Revit in combinatie met 3B, de Nederlandstalige Revit-applicatie van ICN Solutions. Bij het Gold Line-project in Qatar, met een totale omvang van circa vierhonderdduizend vierkante meter, was die 3D CAD-software voor opdrachtgever Qatar Rail een eerste vereiste. “Voor de tien metrostations, inclusief de bovengrondse entrees, hebben wij het complete afbouwontwerp in 3D verzorgd. Dit alles in nauwe afstemming met andere disciplines zoals architectuur, constructies en installaties”, zegt Fiscalini.
“Afhankelijk van de projectfase, werkten soms wel tot honderd medewerkers van Arcadis tegelijkertijd in één en hetzelfde 3D-model. Voor dergelijke grootschalige projecten beschikt onze organisatie over zogeheten Global Excellence Centers in onder meer Roemenië, de Filippijnen en India waar wij hooggekwalificeerde 3D-modelleurs inschakelen. Ondanks de fysieke afstand konden wij bij het Gold Line-project moeiteloos samenwerken in hetzelfde model, vooral door gebruik te maken van Autodesk Revit en Revit Server, waarmee projectteams eenvoudig Revit-modellen kunnen uitwisselen. Bij Revit Server zitten alle projectpartners als het ware bij elkaar aan tafel; iedereen kan elkaars werkzaamheden volgen en ook wijzigingen zijn meteen zichtbaar.“

Tot wel honderd medewerkers van Arcadis werkten tegelijkertijd in hetzelfde 3D-model.

Design and build

Het voornaamste bij een omvangrijk BIM-project zoals dat in Qatar is volgens Michel Fiscalini dat de samenwerking tussen partijen in één 3D-model al zo vroeg mogelijk in het bouwproces start. “Je moet werken volgens ‘design and build’, dus eerst een gebouw ontwerpen en daarna pas bouwen. In de praktijk zie je echter vaak dat het bouwen vooruitloopt op het ontwerpproces. Dan is dus sprake van ‘build and design’ in plaats van ‘design and build’, met alle faalkosten van dien. Daarom streven wij er altijd naar om vooraf, in de ontwerpfase, alles goed uit te denken zodat je in de uitvoerende fase niet meer voor verrassingen komt te staan. Kortom, mits goed gecoördineerd, geldt bij een BIM-model: What you see (in Revit) is what you get (in real life).”

Arcadis was verantwoordelijk voor tien metrostations, inclusief de bovengrondse entrees.


Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie de websites van Arcadis en ICN Solutions.

Comments are closed.