Arcadis werkt mee aan recent opgeleverde Enexis Huis Limburg

6 september 2017

Netbeheerder Enexis opende onlangs de deuren van het Enexis Huis Limburg in Maastricht. Samen met Arcadis, provincie Limburg en de gemeente Maastricht renoveerde Enexis het monumentale jaren-dertigpand duurzaam en wil het huis laten uitgroeien tot dé ontmoetingsplaats voor iedereen met verduurzamingsplannen voor zijn huis. Arcadis verzorgde het installatietechnisch ontwerp, het bouwfysisch advies én het bouwkundig en constructief ontwerp. Ook tekende Arcadis voor het kostenmanagement, vergunningen, engineering en de aanbestedings- en uitvoeringsbegeleiding.

Het Enexis Huis Limburg staat midden in ‘De Groene Loper’ langs de voormalige A2. Hier ligt al sinds begin 20ste eeuw een schakelstation dat grote delen van Maastricht en het Heuvelland van elektriciteit voorziet. Tot enkele jaren geleden werden de twee dienstwoningen bij het station bewoond door schakelbordwachters die de panelen bedienden. Met de vernieuwing van het schakelstation en de ondertunneling van de A2 ontstonden rijke kansen om de vrijgekomen bedieningsruimte en dienstwoningen te ontwikkelen tot demonstratieproject voor duurzame gebouw- en installatietechniek.

Enexis Huis Limburg

De renovatie van bestaande woningen is een aanzienlijke markt, waar een relatief gemakkelijk te realiseren energiebesparingspotentieel ligt dat ook nog betaalbaar is. Daarom is het belangrijk particulieren, overheden, bedrijven en het onderwijs te laten zien wat de mogelijkheden zijn en welke resultaten ze kunnen halen met de duurzame renovatie van woningen.

Het Enexis Huis Limburg is voor iedereen die actief aan de slag wil gaan met de verduurzaming van woonruimte. In het ontwerp is gekozen om één bestaande jaren-dertigwoning duurzaam te renoveren met innovatieve en gangbare technieken. Denk aan de toepassing van een warmtepomp, zonnecollectoren, zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij, hoogwaardige gevel-, vloer- en dakisolatie, triple glas, lage temperatuurverwarming en een besturingssysteem voor de huisapparatuur. Deze gerenoveerde woning voldoet daarmee aan de energetische nieuwbouweisen van het Bouwbesluit.

Je wordt in de demonstratiewoningen letterlijk meegenomen langs het verleden naar de toekomst van onze energie. Waarom is de energiemaatschappij zoals hij is? Wat is er goed en wat kan er beter? Hoe is onze energiemaatschappij aan het veranderen en verduurzamen? En welke bijdrage kan jij zelf leveren? Of je je huis nu wilt verduurzamen om kosten te besparen, het wooncomfort te verhogen en/of wilt bijdragen aan een beter klimaat: iedereen heeft zijn eigen redenen om te verduurzamen. Bezoekers aan het Enexis Huis Limburg krijgen een persoonlijk bespaarplan voor hun eigen woning.

Website Arcadis
Website Enexis Huis Limburg

Comments are closed.