Architektengroep Gelderland breekt met de trend

28 februari 2018

BIM ondersteunt ontwerp en engineering door één partij

Architektengroep Gelderland is een bureau dat alle voorkomende bouwkundige werkzaamheden en disciplines voorbereidt, uitwerkt en begeleidt. De medewerkers van het in Zelhem gevestigde bureau streven daarbij naar de balans tussen architectuur, techniek en kostenbeheersing. Met betrekking tot dit laatste onderwerp zal het niemand verbazen dat het bureau inmiddels ook zijn stappen heeft gezet op het gebied van BIM.

Door Lambert-Jan Koops

“De rol van de architect is in de loop der jaren behoorlijk veranderd”, zo stelt Robin Velsink, algemeen directeur van Architektengroep Gelderland. “Vroeger nam een architect een project altijd compleet onder zijn hoede, maar op een gegeven moment is er tijdens de opkomst van de ontwerpsoftware een trend ontstaan waarbij steeds vaker de architect alleen nog maar het ontwerp hoefde of mocht maken en de uitvoerende partijen de engineering voor hun rekening namen. Die manier van werken hebben wij echter altijd bewust afgewezen, omdat we het belangrijk vonden – en nog steeds vinden – dat wij als architectenbureau betrokken zijn bij alle onderdelen van het bouwproces. Op die manier houden we controle over het eindproduct en weten we zeker dat het wordt zoals we het met onze opdrachtgever bedoeld hebben.”

Enige juiste manier
De medewerkers van Architektengroep Gelderland ontwerpen dus niet alleen gebouwen maar doen ook engineeringwerkzaamheden voor uitvoerende partijen. “Wij maken een gebouwmodel en stoppen dat vervolgens zoveel mogelijk vol met alle relevante informatie. Daarmee biedt ons BIM-model een duidelijke meerwaarde ten opzichte van een gewoon gebouwmodel, aangezien het de uitvoerende partijen een hoop werk bespaart. Dankzij de aanwezige informatie is een BIM-model immers eigenlijk al een onderdeel van de werkvoorbereiding en scheelt dat dus weer tijd en moeite in die fase van het project”, zo legt Velsink uit. Het toevoegen van extra informatie aan het gebouwmodel is de standaard manier van werken bij Architektengroep Gelderland en Velsink heeft er ook het volste vertrouwen in dat het de enige juiste manier is. “Het komt voor dat we het model niet helemaal kostendekkend van alle belangrijke informatie kunnen voorzien. In die gevallen doen we het echter toch op deze manier, omdat we geloven in de voordelen die deze manier van werken op de lange termijn met zich meebrengt. We zien het dan als investering in de relatie met een opdrachtgever of bouwbedrijf, uiteraard in de hoop dat ze op termijn expliciet zullen vragen om deze aanpak.”

Architectengroep Gelderland werkt met een ruimteboek: een document op basis van het BIM-model dat bestaat uit plattegronden, wandaanzichten en 3D-views; in dit geval van de scholencluster in Eerbeek.

Wanden en vloeren
Een voorbeeld van een project dat Architektengroep Gelderland in zijn geheel in BIM heeft uitgewerkt, is dat van de scholencluster in Eerbeek waar de leerlingen van de basisscholen De Enk en de C. van Leeuwenschool samen hun intrek zullen nemen. De opdracht voor de totstandkoming van dit cluster kwam in de vorm van een Design & Build-contract, zodat er veel verantwoordelijkheid bij Architektengroep Gelderland kwam te liggen. “Wij hebben niet alleen het gebouw ontworpen, maar bijvoorbeeld ook alle constructieve wanden en vloeren getekend”, vertelt systeembeheerder en BIM-modelleur Laurens Scholten. “Normaal werkt de constructeur die uit, maar in dit geval vonden we het nuttig om dit zelf te doen, aangezien we op die manier controle konden houden over de maatvoering. De constructeur gaf ons daarbij de specs door van de wanden en de vloeren, waarna wij deze hebben verwerkt. Het zelf uitwerken van de wanden had daarnaast als voordeel dat we ook direct aan de slag konden met ons ruimteboek.” Het ruimteboek is een document dat vroeg in de ontwerpfase al wordt samengesteld op basis van het BIM-model en bestaat uit plattegronden, wandaanzichten en 3D-views. De plattegronden en aanzichten van alle ruimtes zijn hierbij uitgewerkt en bevatten – gespecificeerd! – alle voorzieningen die zich in de ruimte bevinden, zoals deuren en ramen. Daarnaast zijn in het ruimteboek een afwerkstaat en kleur- en materiaalstaat opgenomen met monster-moodboards. “Het ruimteboek is een heel nuttig hulpmiddel voor de communicatie met alle partijen die betrokken zijn bij de bouw van het cluster. Daarnaast maken we ook maximaal gebruik van onze data door een 3D-model beschikbaar te stellen voor geïnteresseerden. Met behulp van een telefoon en een Google Cardboard kan iedereen op die manier de ruimte in 360 graden ervaren en beoordelen. Op die manier weten alle betrokkenen zeker dat ze bij de oplevering van het gebouw niet meer voor verrassingen zullen komen te staan”, zo stelt Velsink.

Uitgebalanceerd
Inmiddels is BIM en 3D dusdanig opgenomen in de werkwijze van Architektengroep Gelderland dat de ontwerp- en engineeringwerkzaamheden soepel verlopen. Scholten wil echter wel een kleine kanttekening plaatsen en waarschuwen voor te veel enthousiasme. “Onze workflow is nu uitgebalanceerd, maar het heeft ons wel wat tijd gekost voor we zo ver waren. In de beginperiode kwam het bijvoorbeeld wel eens voor dat het werken in 3D meer tijd kostte dan dat het opleverde. Dat kwam dan bijvoorbeeld omdat we te vroeg te veel details in het model hadden gestopt. Als er dan een wijziging kwam, er moest bijvoorbeeld een dakkapel worden bijgeplaatst, dan zaten er toch weer allerlei haken en ogen aan het doorvoeren van die wijziging. Tegenwoordig is echter volledig duidelijk wanneer we welke details aan het model toevoegen, omdat we weten tot wanneer we nog wijzigingen kunnen verwachten. De voordelen van BIM en het werken in 3D zijn voor ons momenteel dan ook duidelijk aanwezig.”

Het ruimteboek kan ook uitgewerkte renderings bevatten voor de communicatie met alle betrokkenen.

Comments are closed.