AutoCAD 2017: abonnementen en licenties

20 september 2016

Opnieuw brengt Autodesk een nieuwe versie van AutoCAD uit. AutoCAD 2017 is sinds 27 maart beschikbaar als download vanuit het zogenaamde Autodesk Account, het vroegere Subscription Center. AutoCAD is voor Autodesk nog steeds een zogenaamd Hero-product, het is alleen wel een beetje jammer dat het bedrijf er tegenwoordig nog zo weinig tijd aan besteed.


Door Jean-Pierre van Gastel

Het AutoCAD-licentiemodel is drastisch veranderd. Losse nieuwe licenties in de vorm van een zogenaamde perpetual-licentie bestaan niet meer. Tegenwoordig kun je alleen nog maar subscriben op een AutoCAD-licentie, wat eigenlijk niets anders is dan een nieuwe licentie huren. Dit huren kan dan voor een maand, voor een kwartaal, voor een jaar, voor twee jaar of voor drie jaar. Huidige gebruikers die hun AutoCAD-versie onder hun Autodesk-contract (maintenance plan) blijven verlengen, zullen wel gewoon hun perpetual-licentie behouden. En natuurlijk kleven er voor- en nadelen aan het huren van een licentie. Maar het schijnt steeds meer een standaard te worden: zelfs in de auto-industrie is het tegenwoordig al normaal om niet meer een auto te bezitten, maar een abonnement te hebben op een auto!

Installatie

De AutoCAD 2017-installatie verloopt nog altijd even soepel. Hierbij worden standaard ook de nieuwe Autodesk Desktop App, A360 Desktop en Autodesk Recap 360 geïnstalleerd. Wat wel opvalt, is dat de gebruiker na het starten van de installatie niet meer het type installatie, serienummer en de AutoCAD product key hoeft in te typen. Wanneer de installatie klaar is, valt eigenlijk meteen de nieuwe Autodesk Desktop App op die de vorige Autodesk Application Manager volledig vervangt. Deze App is te openen met een snelkoppeling vanaf de Window’s desktop, maar kan ook via de taskbar worden geopend. Het is niet verplicht om ingelogd te zijn met een Autodesk ID om gebruik te kunnen maken van de Autodesk Desktop App, maar het is wel aan te raden om dit te doen. De Autodesk Desktop App is een externe app die automatisch controleert of er security patches en updates zijn voor alle 2015, 2016 en 2017 geïnstalleerde Microsoft Windows-gebaseerde Autodesk-producten, zie afbeelding 1.

autodesk_1

Afbeelding 1: De Autodesk Desktop App.

Aan de linkerkant in het dialoogvenster is zichtbaar welke Autodesk-producten er allemaal zijn geïnstalleerd. Elk geïnstalleerd product heeft zijn eigen icoon. Het icoon helemaal bovenaan is het Updates-icoon, dat een overzicht biedt van alle beschikbare productupdates. Per product-icoon is er naast de beschikbare updates ook relevante informatie terug te vinden over persoonlijke ontwikkeling door middel van specifieke learning content. De Autodesk Desktop App is subscription aware en zorgt ervoor dat de gebruiker aan de hand van het bijbehorende Autodesk-contract de juiste updates en learning content krijgt aangeleverd. Zodra er een nieuwe hotfix, service pack of security patch beschikbaar is, verschijnt er een melding vanuit de system tray. Vanuit daar kan de gebruiker direct toegang verkrijgen tot de update en de eventueel bijbehorende learning content. Om te voorkomen dat elke gebruiker dezelfde update gaat downloaden, is het mogelijk om een gedeeld pad te gebruiken waar de updates terechtkomen. Vanuit deze locatie worden dan de updates geïnstalleerd en dit is uiteraard aan te raden indien meerdere AutoCAD-gebruikers op één locatie werken. Deze instelling is terug te vinden in de Settings van de Autodesk Desktop App, zie afbeelding 2.

De Settings van de Autodesk Desktop App.

Afbeelding 2: De Settings van de Autodesk Desktop App.

Standaard worden de updates overigens na het downloaden niet direct geïnstalleerd. Indien dit wel gewenst is, is dit uiteraard in te stellen. Updates verbergen is helaas niet meer mogelijk, iets wat met de vorige Autodesk Application Manager nog wel mogelijk was. Wel kan de contractmanager vanuit zijn Autodesk-account ook nog bepalen hoe de updates worden uitgerold.

Migration

Na het opstarten van AutoCAD 2017 wordt er automatisch gecontroleerd of er nog oude AutoCAD-versies op het systeem zijn terug te vinden. Indien dit het geval is, komt automatisch de Migrate Custom Settings tool naar voren in een moderne en informatieve interface. Door gebruik te maken van Migrate Custom Settings kunnen tal van eigen gemaakte aanpassingen worden gemigreerd naar Auto-CAD 2017, zie afbeelding 3.

Met Migrate Custom Settings kunnen aanpassingen worden gemigreerd naar AutoCAD 2017.

Afbeelding 3: Met Migrate Custom Settings kunnen aanpassingen worden gemigreerd naar AutoCAD 2017.

AutoCAD 2017 zal automatisch detecteren welke aanpassingen zijn doorgevoerd in vorige Auto-CAD-versies, teruglopend tot en met versie 2000. De Migrate Custom Settings tool is duidelijk onderverdeeld in Interface, Settings en Content. Indien bepaalde zaken niet moeten worden gemigreerd, zijn deze eenvoudig uit te vinken. Nadat de migratie is uitgevoerd, verschijnt er een rapport met daarin een duidelijk betere opmaak dan die van AutoCAD 2016. Mocht er onverhoopt toch iets fout lopen met de migratie, dan kan de migratie volledig ongedaan worden gemaakt. De Reset Settings to Default, die terug te vinden is in het Windows-startmenu, zal AutoCAD 2017 volledig herstellen. Let hierbij wel goed op: werkelijk alle instellingen worden teruggezet en alle eigen gemaakte instellingen zijn daarna ook echt verdwenen.

License Manager

Het beheer van de AutoCAD-licentie is met de komst van versie 2017 een stuk gebruikersvriendelijker geworden. Na het opstarten van AutoCAD 2017 verschijnt automatisch de vernieuwde license manager in het Welcome-dialoogvenster. In dit dialoogvenster kiest de gebruiker welk type licentie hij wenst te gebruiken. Een Stand-Alone License, die uiteraard gebruikmaakt van een serienummer en product key, of een Network License, waarbij de applicatie wordt geconfigureerd door gebruik te maken van een netwerklicentieserver. Wie geen keuze kan maken of gewoon de nieuwe AutoCAD 2017 wil testen, kan ook het product als dertig dagen trial activeren. Hiervoor is wel een Autodesk ID benodigd. Een nieuwe optie in het Infocenter-menu genaamd Manage License, biedt achteraf toegang tot de vernieuwde License Manager. In het License Manager-dialoogvenster is informatie terug te vinden over het type licentie en de geïnstalleerde Plug-ins, Add-ons en Extensions, zie afbeelding 4.

In het License Manager-dialoogvenster is informatie terug te vinden over het type licentie en de geïnstalleerde Plug-ins, Add-ons en Extensions.

Afbeelding 4: In het License Manager-dialoogvenster is informatie terug te vinden over het type licentie en de geïnstalleerde Plug-ins, Add-ons en Extensions.

Wat echt mega handig is, is dat de gebruiker het type licentie direct kan veranderen van Stand-Alone in Network en andersom. Voorheen was dit alleen mogelijk door het aanpassen van het Windows-register. Wie gebruikmaakt van een netwerklicentie en de connectie met de server verliest, heeft in AutoCAD 2017 meer tijd om de openstaande tekening(en) te bewaren. Vanzelfsprekend verschijnt er een melding dat de verbinding met de server is verbroken, waarna de gebruiker de keuze krijgt om alle openstaande tekeningen te bewaren en de applicatie af te sluiten. De timer ging echter in AutoCAD 2016 en vorige versies direct lopen na het verschijnen van de melding dat de connectie met de server was verbroken. In AutoCAD 2017 gaat de timer pas lopen zodra de gebruiker de melding in het dialoogvenster heeft weggeklikt waardoor er veel meer tijd is om alle openstaande tekeningen te bewaren.

Jean-Pierre van Gastel jeanpierre.vangastel@tddatech.nl is freelance redacteur voor CAD-Magazine. Voor meer informatie over dit onderwerp zie ook: www.autodesk.nl

 

Comments are closed.