BCK Holland vindt zijn draai met 3D CAD-software

25 april 2018

Voor werktuigbouwkundige bedrijven is de overstap van het werken in 2D naar 3D allang geen punt van discussie meer, maar eerder pure noodzaak. BCK Holland uit Waalwijk − vooraanstaand producent van onder andere bandtransporteurs, modulaire kettingtransporteurs, rollenbanen en draaitafels − was er wat dat betreft op tijd bij. “Dankzij 3D-pakketten zijn wij in staat geweest om ons assortiment uit te breiden met complexere producten”, zegt technical manager Rik de Greef.

 

Door Jean van Pol

Al in 2008 maakte BCK Holland de overstap van Autodesk AutoCAD naar Inventor. Sinds twee jaar maakt het bedrijf uit Waalwijk daarvoor gebruik van de diensten van ICN Solutions, met Inventor als onderdeel van de Autodesk Product Design & Manufacturing Collection. “Vooral de wat complexere projecten zijn vele malen overzichtelijker wanneer ze in 3D zijn getekend “, zegt De Greef. Hij kan zich nog goed herinneren hoe BCK Holland vijftien jaar geleden begon als fabrikant van louter bandtransporteurs. “Mede dankzij de 3D-software zijn wij in staat geweest om ons assortiment in de loop der jaren uit te breiden. Zo ontwerpen en fabriceren wij tegenwoordig bijvoorbeeld ook kettingtransporteurs, rollenbanen en draaitafels met allerlei speciale voorzieningen, zoals portalen, framewerken en trechters. Zonder de 3D-pakketten zou het stukken lastiger zijn om deze complexe ontwerpen te tekenen.”

Uitwisseling via STEP

Volgens De Greef is het werken in 3D niet alleen onmisbaar tijdens het eigen ontwerpproces, maar ook bij de samenwerking met afnemers: “Onze klantenkring bestaat grotendeels uit OEM’ers en system integrators. Voor het uitwisselen van 3D-modellen vragen steeds meer klanten dat we deze klantspecifieke ontwerpen via STEP-bestanden aanleveren. Met behulp van dit universeel 3D-bestand kunnen zij bijvoorbeeld beoordelen of ons ontwerp kan worden geïntegreerd in hun productielijn. Voor het inlezen van die STEP-bestanden is Autodesk Inventor goed bruikbaar.”

BCK Holland produceert onder andere modulaire kettingtransporteurs, rollenbanen en – zoals te zien op deze afbeelding – bandtransporteurs.

Vault Workgroup

Eind 2017 besloot BCK Holland zijn softwarepakket uit te breiden met Vault Workgroup. “Voor het gegevensbeheer van onze ontwerpdata werkten wij al met Vault Basic”, verduidelijkt de technical manager. “Maar omdat wij de toegang tot onze ontwerpdata beter afgeschermd wilden hebben, hebben wij gekozen voor Vault Workgroup. Voorheen hadden Inventor-gebruikers binnen ons bedrijf toegang tot alle bibliotheekonderdelen, maar nu zijn die toegangsrechten beperkt. Daarmee voorkomen we bijvoorbeeld dat basistekeningen per ongeluk worden overschreven. Wijzigingen in ontwerpen zijn nu veel efficiënter te beheren.” Als tweede belangrijke reden voor de aanschaf van Vault Workgroup noemt De Greef dat daarmee een automatische bestandsnummering is gegarandeerd: “Hierdoor kan het ene onderdeel niet meer hetzelfde tekeningnummer krijgen als een ander onderdeel. Ook hierdoor worden weer fouten voorkomen.”

i-Logic

Een Inventor-functie die BCK Holland ook veelvuldig gebruikt, is i-Logic, een programmeertaal waarmee het mogelijk is wijzigingen in parametrische tekeningen snel en eenvoudig door te voeren. De technical manager geeft een voorbeeld: “Stel, wij hebben een rollenbaan ontworpen van anderhalve meter lang en anderhalve meter breed, compleet met een onderstel. Indien de klant bij nader inzien toch een andere breedte, lengte en hoogte wenst, kunnen we die ontwerptekening met één druk op de knop aanpassen.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie de websites van BCK Holland en ICN Solutions.

 

Comments are closed.