Behrtel Ontwerp- & Bouwadvies efficiënter dankzij 3D CAD

24 november 2017

BIM is een vaste waarde binnen de bouwbranche. Niet alleen voor grote architectenbureaus, maar ook voor eenmansbedrijven bewijst Building Information Modeling zijn meerwaarde. Een goed voorbeeld daarvan is Behrtel Ontwerp- & Bouwadvies in het Brabantse Bergeijk. Eigenaar Ronald Behrtel over de voordelen van BIM: “Dankzij samenwerking met andere bouwpartners in een 3D-model voorkom je bijvoorbeeld dubbel tekenwerk. Dat bespaart veel tijd.”

 

Door Jean van Pol

Een van de projecten van Behrtel Ontwerp- & Bouwadvies: drie-onder-een-kapwoningen in Lieshout.

Na jarenlang als projectleider bij een architectenbureau te hebben gewerkt, besloot Ronald Behrtel in 2014 voor zichzelf te beginnen en zich toe te leggen op woning- en utiliteitsbouw. “Ik ben toen op zoek gegaan naar een tekenprogramma dat ook geschikt is om het steeds belangrijker wordende BIM in de praktijk te brengen. Zodoende ben ik aanbeland bij Autodesk Revit, dat ik gebruik in combinatie met 3B, de Revit-applicatie van ICN Solutions. De tools in deze programma’s hebben mij zeer geholpen bij het opstarten van het BIM-proces. In mijn ogen is vooral de ‘I’ in BIM − dus informatiemanagement − van belang, in die zin dat het een eenduidige en uniforme data-uitwisseling tussen partijen vereenvoudigt. In de optimale situatie werken alle bouwpartners samen in één BIM-model, maar de praktijk is wat dat betreft weerbarstig. Weliswaar ben ik bij de overstap naar BIM meteen gaan 3D-modelleren met Autodesk Revit, maar anderzijds heb ik ook nog steeds 2D-output nodig, onder andere voor bestektekeningen, voor PDF-bestanden die ik naar de aannemer stuur en voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.”

Geen dubbel tekenwerk

Met sommige bouwpartners brengt Ronald Behrtel BIM al daadwerkelijk in de praktijk, zoals met zijn constructeur. “Wij wisselen onze 3D-modellen met elkaar uit en zorgen zodoende zelf voor de afstemming van het bouwkundige met het constructietechnische gedeelte. Door het linken van elkaars 3D-modellen kunnen we de clashes in het ontwerp vroegtijdig opsporen. Op zijn beurt stelt de constructeur zijn 3D-model weer beschikbaar aan de staalleverancier die er zijn uitvoeringstekeningen mee kan maken. Dat is ook wat BIM uiteindelijk beoogt: een treintje op gang krijgen waarbij de 3D-modellen van de diverse bouwpartners als het ware in elkaar grijpen, gericht op een efficiënter bouwproces en reducering van faalkosten. Een ander praktisch voordeel van BIM voor mij als eenmansbedrijf is dat ik bepaalde taken kan overdragen aan andere partijen. Zo hoef ik niet meer zélf het constructieve model te tekenen omdat mijn constructeur dat al voor mij doet. Daarmee voorkom ik dubbel tekenwerk, waardoor ik veel tijd bespaar.”

Virtual reality

Volgens de architect uit Bergeijk biedt BIM ook voor opdrachtgevers belangrijke voordelen. “Die krijgen dankzij het 3D-model meer inzicht in een gebouw en al vroeg een duidelijk beeld van het eindresultaat. Ook wanneer een opdrachtgever wijzigingen wil, is in een 3D-model meteen te zien wat het effect daarvan is. Overigens zullen door de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van virtual reality de toekomstige presentatiemogelijkheden alleen maar geavanceerder worden. Zo biedt Revit Live nu al de mogelijkheid om virtueel door een Revit-design heen te lopen.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie de websites van Behrtel Ontwerp- & Bouwadvies en ICN Solutions.

Comments are closed.