Column: BIM-audit

12 april 2016

Het is bekend dat BIM binnen de Nederlandse bouwbranche steeds breder wordt gebruikt. Dat wil zeggen: men kent het begrip en ook wel het concept, maar echt toepassen valt helaas nog wel eens tegen. Zo heb ik laatst weer een aannemer bezocht. Hij wist best veel over het BIM-concept, maar ook dat zijn bedrijf hiervan nog lang niet alle voordelen ervoer. Al sprekende kwamen we tot de conclusie dat het eens goed zou zijn om meer voorlichting aan zijn team te geven. Te veel interpreteerden de medewerkers BIM uitsluitend vanuit hun eigen werk: het kijken naar het geheel viel nog wel tegen.

De BIM-manager onderschreef dezelfde conclusie die ik trok, namelijk dat het goed zou zijn om organisatiebreed meer voorlichting te geven. Dus aan alle medewerkers het BIM-concept laten zien, inclusief alle mogelijkheden en onmogelijkheden. Wij waren het er beiden over eens dat we dat moesten doen, zelfs voor die collega’s die al binnen het BIM-concept werken. Zodoende kwamen we ook op het idee van een BIM-audit, waarbij je door een neutrale adviseur eens naar je organisatie laat kijken. Waar staat de organisatie momenteel en waar wil deze uiteindelijk naartoe?

De praktijk leert dat een audit erg nuttig kan zijn. Wanneer een organisatie slechts een derde van de faalkosten naar beneden brengt, kunnen daarmee al tonnen worden bespaard. BIM hoeft daarbij dus niet altijd geld op te leveren; ook een kostenbesparing is vaak al reden genoeg om een dergelijke investering te doen. De moraal van het verhaal is dan ook: doe ook eens zo’n BIM-audit. Dat kost slechts een investering in tijd en levert een nuttig advies op. Vergeet niet: meten is weten!

Met vriendelijke groet,
Ad de Jongh
ICN Solutions
Website ICN Solutions

Lees hier de vorige column van Ad de Jongh

 

Comments are closed.