Column: BIM-feedbackloop

25 januari 2016

Wanneer je zoals wij veel bij BIM-projecten betrokken bent, dan zie je verbanden. Wanneer je daarnaast ook nog eens een online platform beheert waarop gebruikers hun BIM-modellen delen (BLDNG360.nl), dan heb je veel informatie tot je beschikking. Ondertussen zie ik dan ook een paar trends ontstaan. De eerste is dat er blijkbaar twee stromingen aan het ontstaan zijn. Zo is er een stroming die een 3D-model maakt en er is een stroming die virtueel bouwt. Wij zijn overigens fan van de laatste stroming, zodat u weet wat mijn smaak is, maar het punt is dat beide partijen spreken over een BIM-model.

Voor opdrachtgevers en daarmee voor de mensen die het langst met het gebouw te maken hebben, lijkt mij dit een lastige opgave. Wat krijgen ze nou precies? En vooral: hoe bepaal je of het ook goed is wat je hebt ontvangen? Wil je als opdrachtgever nu een 3D-model van het gebouw of wil je een model van het gebouw met alle specificaties van alle onderdelen van het gebouw?

De tweede trend die ik signaleer is dat de Chinese muren nog steeds aanwezig zijn. Bij de overdracht van het BIM-model in het bouwproces van de ene partij naar de andere partij is nog heel veel te verbeteren. Ook de terugkoppeling van de ontvangende partij naar de leverende partij kan zorgen voor grote kwaliteitsslagen in het proces.

Er zijn dus nog steeds vragen en problemen binnen de bouwwereld, ook mét BIM. Het lijkt mij daarom zinvol dat opdrachtgevers ook een BIM-feedbackloop opnemen in hun BIM-protocol.

Rob Oud – CAD & Company
@roboud
Website CAD & Company

Comments are closed.