BIM als onderdeel van het volledige bedrijfsproces

7 juni 2018

Virtual Reality in de praktijk bij Kersten Retail

BIM is niet meer weg te denken uit de wereld van de bouwprojecten. De bundeling van communicatie en informatie en de daaruit voortvloeiende visualisatie middels intelligente 3D-modellen, maken het ontwerp, de bouw en het beheer van gebouwen beheersbaar, nauwkeurig en efficiënt. Wat dit betekent voor het bedrijfsproces, leren we bij Kersten Retail in Elst.

 

Door Lieke van Zuilekom

Kersten Retail in Elst ontwikkelt en realiseert technisch hoogwaardige installaties en voorzieningen. Met ruim 140 medewerkers beheerst het bedrijf alle disciplines binnen de installatiewereld en richt het zich met name op de retailmarkt. Klanten van Kersten Retail bevinden zich met name in de sectoren Apotheken, Automotive, Banking, Drogisterijen, Fashion, Food, Hospitality/Zorg en Parfumerie.

Kersten Retail ziet zichzelf als koploper op het gebied van BIM en is naast eindgebruiker ook mede-ontwikkelaar van toepassingen voor BIM zoals de KEA Tool en VEA Tool, respectievelijk de Kabelboom Engineering Applicatie en Vlakband Engineerings Applicatie. Op basis van het Revit-model wordt met deze tools automatisch een ontwerp voor de kabelboom gegenereerd, die rechtstreeks naar het prefab center gaat.

Bernard Gijsberts, manager bedrijfsbureau bij Kersten Retail: “De inzet van Virtual Reality speelt een sleutelrol bij de overdracht van kennis naar uitvoering.”

Virtual Reality-model

Niels Hartnack, engineer, en Bernard Gijsberts, manager bedrijfsbureau bij Kersten Retail, vertellen over de werkzaamheden bij de onderneming en de software die ze hiervoor inzetten. “Wij gebruiken Stabicad voor het maken van onze werktekeningen. Om ervoor te zorgen dat wij zoveel mogelijk onderdelen van een installatie prefab kunnen maken, zonder fouten, doorlopen we een proces van ontwerpen, meten, inpassen en visualiseren. Uiteindelijk wordt de visualisatie een Virtual Reality-model waarin werkelijk niets aan het toeval is overgelaten”, legt Gijberts uit. Hartnack voegt toe: “We beginnen met het maken van een 3D-model van het gebouw. Als er geen modellen aanwezig zijn die voldoen, dan maken we uit een 2D-tekening een 3D-model. Als we wel een 3D-model aangeleverd krijgen, dan is dat het startpunt.”

De volgende stap in het proces is dat er op locatie een 360-gradenfoto of -film wordt gemaakt. “Daarna volgt een 3D-scan van de ruimte met een scanner die een pointcloud maakt. Deze pointcloud zit vol referentiepunten die uitermate nauwkeurig de ruimte representeren. In Revit wordt de pointcloud geïntegreerd in het 3D-model van het gebouw. De stap die volgt, is het maken van een uitermate precies bouwkundig en installatietechnisch model in Stabicad for Revit”, aldus Hartnack.

Van kennis naar uitvoering

Gijsberts schetst de integratie van Stabicad in het geheel: “Op basis van het bouwkundig model beginnen we in Stabicad met de engineering van de installatie. In Stabicad for Revit kunnen we naar hartenlust modelleren. Wanneer de installatie volledig is gemodelleerd in het gebouw, dan begint de fase van overdracht van kennis naar uitvoering. Virtual Reality speelt hierbij een sleutelrol.”

Een demonstratie van een bestaand project volgt in de vorm van een indrukwekkende virtual tour door het betreffende gebouw. Met de VR-bril op en de controllers in de hand beschikt de kijker over de talloze mogelijkheden die deze werkwijze biedt om virtueel het gebouw te bezoeken, te meten en objecten te manipuleren, aan te passen en te verplaatsen. “Alles wat je normaal gesproken op locatie zou moeten bekijken en opmeten, kan nu vanaf elke plek in de hele wereld”, legt Hartnack uit. “Bijna elke stap in het proces naar de eindoplevering maakt gebruik van het Revit-model.”

De toegankelijkheid en inzetbaarheid van de gegenereerde data is groot. “Het werkt bidirectioneel. Een voorbeeld: de monteur kan met de laserpointer op pad en op basis van de Stabicad-gegevens in het Revit-model alle plaatsen waar geboord moet worden, laten projecteren met de laserpointer in de ruimte waarin hij werkt. Er is geen discussie meer mogelijk over de positie van de boorgaten. Zo voorkomen we fouten en werken we snel en correct”, aldus Gijsberts.

Engineer Niels Hartnack demonstreert het gebruik van een Virtual Reality-model bij Kersten Retail.

Service en onderhoud

Niet alleen kan er dankzij Virtual Reality foutloos en snel worden gemonteerd, ook voor het onderhoud biedt de benadering voordelen. Gijsberts: “Met de actuele Stabicad-tekeningen in het BIM-model kan een monteur vooraf bekijken in Virtual Reality wat hij zal tegenkomen en kan hij zich zo voorbereiden. Het lokaliseren van elementen is zo gebeurd. Installatiedelen die achter plafonds of wanden verborgen zitten, komen via Virtual Reality op bijna magische wijze weer in beeld. De samenwerking tussen engineering, montage en opdrachtgever in dit proces is van onschatbare waarde.”

Kersten Retail voert op deze manier inmiddels zo’n 460 projecten op jaarbasis uit, variërend in grootte van honderd tot zestienduizend vierkante meter. De investering in de techniek betaalt zich dan ook ruimschoots uit, stelt Gijsberts: “Door continu te investeren en te innoveren, blijven we koploper. Projecten staan meer en meer onder druk. Onze werkwijze haalt een stukje druk van de ketel. Niet alleen in onze eigen organisatie, maar bij iedereen die betrokken is bij de uitvoering van projecten.”

Lieke van Zuilekom is freelance journalist. Voor meer informatie over Kersten Retail, zie de Kersten Retail-website. Voor meer informatie over Stabiplan, zie de Stabiplan-website.

 

Comments are closed.