Bouwen en ontwerpen in de cloud

26 mei 2015

GPU Desktop as a Service

Bouwen en ontwerpen in de cloud

Een bureau, stoel en computer vormden de afgelopen twintig jaar de traditionele werkplek voor architecten, ingenieurs en ontwerpers. Maar wat als nieuwe technologie het mogelijk zou maken om die vaste werkplek te verlaten? Wat als het mogelijk zou zijn om na een bezoek aan een klant in je auto snel wat wijzigingen door te voeren in een model of een paar renderings real time aan te passen op een doodgewone tablet? Met behulp van een cloud-platform is dat mogelijk.

Door de redactie

Bedrijven als Autodesk ontwikkelen nieuwe cloud-diensten, zoals Autodesk 360 waar ontwerp-, engineering- en projectteams samenwerken via een gecentraliseerde projectplaats. Deze software biedt cloud-gebaseerde teamsamenwerking door gegevens extern op te slaan en deze te delen onder de teamleden. In deze gevallen blijven de GPU-intensieve modellen echter wel aanwezig op het werkstation van de gebruiker, wat betekent dat de bijbehorende hardware nog steeds nodig is. Dat betekent dus computers met veel geheugen, high-end grafische kaarten en meerdere CPU’s. De eindgebruikers willen momenteel dus nog steeds lokale high performance werkstations voor vormgeving en visualisatiewerkzaamheden.
Dit kan allemaal veranderen door niet alleen de data in de cloud te zetten, maar de gehele werkruimte van de eindgebruiker, waaronder het werkstation zelf. Cloudalize biedt hiervoor bijvoorbeeld GPU Desktop as a Service (GDaaS) aan. Dit is een desktop-platform in de cloud dat kan draaien op elke (privé) datacenter en GPU-versnelde cloud desktops aanmaakt. Deze desktops zijn aan te sluiten met de cloud-gebaseerde appstore die vooraf geïnstalleerde GPU-intensieve software bevat. Ook is het mogelijk om de software zelf op de virtuele werkplek te installeren, net als bij een traditioneel werkstation.
Wat zijn zoal de voordelen van cloud computing binnen een kantoor? Projectmanagement en samenwerking zorgen ervoor dat veranderingen real time plaatsvinden, zodat alle gebruikers direct over de bijgewerkte bestanden beschikken. Families, zoals 3D-objecten en de bijbehorende inhoud, kunnen met drag-and-drop uitgewisseld worden tussen Revit in de cloud en het lokale apparaat. Grote sets van bestanden, die tijdrovende datatransfers veroorzaken, synchroniseren immers sneller omdat het virtuele CAD-werkstation en de Revit-databases zich allemaal in de cloud bevinden.

In de praktijk
Nu een praktijktest bij de Willemen Groep. Willemen Groep is België’s grootste familiale bouwbedrijf en is sterk gegroeid door de overnames die het de afgelopen zeventien jaar heeft uitgevoerd. De Groep heeft tweeduizend medewerkers in dienst die verspreid zijn over een groot aantal vestigingen. Over alle filialen heen worden uiteenlopende projecten gerealiseerd die samen zorgen voor een jaarlijkse omzet van 680 miljoen euro. In 2013 werd het bedrijf verkozen tot ‘Ondernemer van het Jaar’, een prijs die werd toegekend voor de duurzame groei en evenwichtige, dynamische en ondernemende geest van de onderneming.
Karl van Nieuwenhuyse is BIM-manager bij de Willemen Groep en vertelt over de manier waarop hij zijn project uitvoerde. “Ik werkte met Revit op een K260Q cloud desktopmodel. Deze cloud desktop beschikte over een 8 vCPU, 32 GB vRAM en 2 GB virtueel videogeheugen. Ik gebruikte daarbij verschillende applicaties tegelijkertijd. Zo werkte ik in Revit met een LOD 300-400 gemengd model met zeventien views, vier bestanden in AutoCAD, twee samenstellingen in Inventor en ook MS Excel, wat ik constant open had staan. De eerste zaken die ik testte op de cloud desktop waren de reactiesnelheid en de prestaties van de applicaties. Die waren niet anders dan op mijn normale werkstation. De 3D-modellen in Revit veroorzaakten geen problemen, ook niet bij een realistische weergave. Verder bleek het goed mogelijk om bestanden tussen de cloud desktop en de lokale machine over te zetten door ze te verslepen en neer te zetten.”

 

GPU_Desktop2

Lange termijn
Naast de extra paardenkrachten die een GPU-versnelde desktop cloud biedt, zijn er ook extra mogelijkheden op platformniveau. Met behulp van de Revit Server, kan Willemen geografisch verspreide projectteams gelijktijdig aan hetzelfde Revit-project laten werken. De Revit Server-componenten bevinden zich in de datacenters en kantoorservers van Willemen, terwijl de gebruikers werken op het terrein met zware werkstations.
Op de lange termijn zijn er ook nog besparingen mogelijk denkt Van Nieuwenhuyse. “Cloud-gebaseerde BIM-modellen kunnen de efficiëntie verhogen wanneer ze gekoppeld zijn aan een GDaaS-platform dat zich bevindt op een publiek of privaat data center. Het centrale model (Revit Server Host) en de clients zitten daarbij beide in de cloud. Dit bespaart servers omdat er geen Revit Server-versnellers meer nodig zijn en maakt een veel snellere synchronisatie mogelijk.”

Softwarekosten besparen
Van Nieuwenhuyse ziet ook mogelijkheden voor joint ventures met meerdere partijen. “Met GDaaS kunnen we dan de hele IT-infrastructuur opzetten. Er zijn daarbij geïsoleerde clouds te maken voor tijdelijke projecten, waarbij projectmedewerkers virtuele desktops ontvangen waarmee ze toegang krijgen tot de benodigde applicaties en bronnen. Firewalls en aanverwante zaken zijn daarbij niet langer een hindernis bij de samenwerking. Bovendien is het mogelijk om te besparen op de softwarekosten door Autodesk-licenties te huren voor exact de gewenste periode, waarbij die softwarekosten dan ook nog eens duidelijk toe te kennen zijn aan het project.”
“Met het oog op de toekomst denk ik dat de zware werkstations achterhaald zullen raken. Bouwers, ontwerpers en architecten kunnen daar blij mee zijn, want het wordt steeds makkelijker om met meerdere partijen samen te werken aan één project en het werken vanaf elke locatie over de hele wereld is eindelijk goed mogelijk. Het bureau, stoel en zware werkstation zijn niet langer vereisten voor bouw- en ontwerpwerkzaamheden.”

Voor meer informatie over GDaaS, zie www.cloudalize.com of www.gdaas.com. Voor meer informatie over Willemen, zie www.willemen.be/nl.

 

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.