Column: Bouwervaring

22 april 2016

Binnenkort start ik met het bouwen van een huis. Ergens vind ik het vervelend om dit te zeggen, want het klinkt nogal uit de hoogte. Het huis krijgt drie verdiepingen, twee badkamers en vijf slaapkamers. En alsof dat nog niet genoeg is bouw ik ook nog een dubbele garage en een zwembad. Het kan niet op. Geld speelt geen rol.

Uiteraard ga ik het ook zelf ontwerpen. Ik blijf wat langer op kantoor en leef me uit met de Building Design Suite. Misschien doe ik ook nog wat ontwerpwerk in de vroege ochtend want dan zijn mijn collega’s er niet. Ik vind het een gemis dat ik nog nooit een huis heb gebouwd. Een paar jaar terug heb ik een sollicitant afgewezen als wegontwerper omdat hij geen rijbewijs had. Als ontwerper vind ik het essentieel dat je je kunt verplaatsen in de gebruiker. Hij kon dat stukje ervaring niet leveren.

Alle tekeningen klaar: bouwen maar. Binnen zes weken moet het klaar want dan is ze jarig. Ik moet ook werken tussendoor. Het is aanpoten, maar met wat prefab-elementen moet het gaan. Al snel kom ik er achter dat virtueel bouwen in AutoCAD toch wat anders is dan in het echt. De plaats van de deur oogt wel mooi, maar is constructief niet handig in combinatie met die raampartij. Die deur moet ook open kunnen. Zou het echt zo zijn dat het ontwerpen beter gaat als je bouwervaring meebrengt?

Klaar! Een zucht van verlichting gaat door het huis. De druk die ontstaat als de deadline nadert is groot en dat heeft gevolgen voor de sfeer. ‘Open huis’. De buren komen ook en nemen hun dochtertje mee. Natuurlijk. Het moment suprême. We hebben er een feestje van gemaakt. Ze knipte officieel het lint door en er was kinderchampagne. Knallende kurken. Mijn buurmeisje was dolblij met haar poppenhuis met garage en zwembad.

Ook ooit zelf een huis ontworpen? Laat het mij weten via redactie@cadmag.nl.

Modelbouwer ing. Willem Barendsz

 

Lees hier de vorige column van Willem Barendsz

 

Comments are closed.