Business Software Event 2015

9 december 2015

Met het actuele thema ‘Connectivity for Smart Industry’ trok het Business Software Event 2015 twee keer zoveel bezoekers als vorig jaar. Ook het aantal exposanten was fors hoger dan bij de 2014-editie: 89, oftewel een toename van zestig procent.

Het Business Software Event 2015 werd gehouden in het 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch en richtte zich op de samenhang tussen business software, Smart Industry en Internet of Things (IoT). Centraal stond de noodzaak van voortgaande ketenintegratie, connectiviteit en procesverbetering met behulp van ICT. Ook nieuwe toepassingen, met werken in de cloud, kregen aandacht.

De inhoudelijke aftrap werd verricht door Egbert-Jan Sol, CTO van TNO, hoogleraar in Nijmegen en directeur van het landelijk programmabureau Smart Industry. Hij sprak over de ontwikkelingen in de industrie onder invloed van de snelle digitalisering. Sensornetwerken (IoT) maken productie-equipment slimmer, de samenwerking in ketens intensiveert en nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld. De bedrijfsprocessen, en dus de business software, moeten op deze nieuwe, ‘smart’ werkelijkheid worden aangepast. Fieldlabs die in het kader van de Smart Industry Actieagenda zijn opgezet, bieden mogelijkheden om daarmee te experimenteren. “Doe je dat samen met anderen in een fieldlab, dan kun je beter de juiste beslissing op het juiste moment nemen met minder kosten en risico.”

Een van die Smart Industry fieldlabs is Secure Connected Systems Garden. Evelien Bras van Thales Nederland sprak over dit fieldlab, waar bedrijven experimenteren met het veilig delen van data. Bras stond stil bij de noodzaak van PLM en liet zien wat er tegenwoordig onder de naam ePLM (extended PLM) wordt ontwikkeld. In de Smart Industry willen alle schakels in de maakindustriële keten op een veilige manier data kunnen uitwisselen en ePLM biedt daarvoor de connectiviteit.


Business Software Event 2015De paneldiscussie had als titel ´Het maatwerkspook in ERP: zin en onzin ook in tijden van Industrie 4.0´. Onder leiding van Richard Heijne den Bak (Mitopics) discussieerden vertegenwoordigers van Fokker, VDL en Roba Metals over de zin en onzin van maatwerk in ERP, de beheersbaarheid en de voorwaarden voor zinvol maatwerk. De stellingen legden duidelijk de link met het centrale thema van het event: “Je ontkomt niet aan maatwerk bij Smart Industry, denk aan koppelingen in het kader van connectivity. Ook zijn huidige ERP-systemen nog niet volledig geschikt voor Smart Industry.” Verder werden de softwareleveranciers niet ontzien: “Leveranciers hebben een perverse prikkel om toch maatwerk te maken voor een klant.”

Website Business Software Event

 

Comments are closed.