Column: CAD uit de cloud biedt rekenkracht en schaalbaarheid

20 mei 2016

Op zoek naar manieren om hun producten efficiënter en flexibeler te ontwikkelen? Een van de manieren om dat te doen, is het terugdringen van de IT-kosten door bijvoorbeeld applicaties die veel grafische verwerkingskracht vragen, zoals CAD, uit de cloud te betrekken.

De cloud-aanpak maakt CAD-applicaties en data op afroep beschikbaar voor ontwikkelaars en engineers. Nu de cloud zijn toepassing heeft bewezen voor de standaard kantoorautomatisering, is het ook mogelijk om deze distributiewijze toe te passen op grafisch intensieve programma’s die in productontwikkeling worden gebruikt. Doordat de wederzijdse afhankelijkheid tussen de applicaties en de dure high performance computers op de werkplekken verdwijnt en de software naar een centraal platform wordt gebracht, kunnen bedrijven kosten besparen. Daarbij biedt CAD-as-a-Service vrijwel onbeperkte schaalbaarheid, betere beveiliging en een grote mate van flexibiliteit.

Schaalbaar

Deze kosteneffectiviteit en schaalbaarheid maken virtuele CAD-werkstations in het bijzonder aantrekkelijk voor fabrikanten die hun eigen afdelingen voor productontwikkeling hebben. Zij kunnen hun ontwerpers en engineers grafische kracht uit de cloud bieden en zo de kosten voor werkstations reduceren. Tegelijkertijd bieden CAD-applicaties in de cloud de mogelijkheid om de software op iedere locatie te kunnen gebruiken. Het enige dat daarvoor nodig is, is een computer, tablet of laptop.

Veilig

Cloudoplossingen voldoen aan de beveiligingseisen die ontwikkelafdelingen stellen. Om zichzelf tegen infiltratie en spionage te beschermen, investeren ontwikkelafdelingen over het algemeen veel tijd en geld in pogingen om bedrijfskritische data te beschermen op high-performance computers. Deze uitgaven kunnen voor een belangrijk deel teruggebracht worden door de grafisch veeleisende CAD-applicaties naar de clouds van gespecialiseerde leveranciers te verhuizen. Deze leveranciers zijn namelijk door de wet verplicht om maximale technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen te treffen in hun datacenters.

Geen verschil

De eerste ervaringen laten zien dat grote CAD-bestanden veilig en effectief kunnen worden verwerkt in de cloud. In bepaalde gevallen is er zelfs sprake van een duidelijke verbetering. Bij het werken met CAD-bestanden ontstaan er namelijk regelmatig problemen als er lokaal gewerkt wordt met bestanden op een centrale opslag locatie. De bestanden zijn zeer groot, meer dan 100Mb, en het kost dus tijd om van en naar de server te schrijven. Bij een cloud werkplek bestaat dit probleem niet omdat opslag en (virtuele)werkplek samen in het datacenter staan.
De initiële reacties van gebruikers bij industriële maakbedrijven laten zien dat ontwikkelwerkstations uit de cloud ook daadwerkelijk de grafische werkstations kunnen vervangen. “Met de virtuele CAD-desktop merk ik geen verschil met een lokaal geïnstalleerde CAD-applicatie”, liet een engineer weten. “Het voelt alsof het werkstation nog steeds onder mijn bureau staat. Het biedt de juiste prestaties en snelheid.” Daarmee biedt de cloud bereikbare oplossingen voor de maakindustrie.

Frank van Ierland is business development manager bij T-Systems.
Website T-Systems

 

Comments are closed.