Cepezed wint tender Tinbergen gebouw

24 november 2016

Cepezed heeft de Europese aanbesteding voor de grootschalige renovatie van het Tinbergen gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam gewonnen. Het karakteristieke gebouw, gelegen op Campus Woudestein, is tussen 1963 en 1970 gerealiseerd naar ontwerp van architect Cornelis Elffers en ademt nog altijd de sfeer van brutalistisch functionalisme in de traditie van de jaren ‘60.

Het negentien verdiepingen hoge Tinbergen gebouw meet circa 28 duizend vierkante meter en heeft als huidige hoofdgebruikers de Erasmus School of Economics, de faculteit Wijsbegeerte, enkele BV’s die nauwe verbondenheid hebben met de universiteit, de afdeling Informatie- en Communicatietechnologie en meerdere studentenverenigingen.

Bij de renovatie zijn verbetering van de functionele en bouwfysische eigenschappen en tegelijkertijd behoud van de monumentale waarde van het complex belangrijke thema’s. In mei 2018 start de renovatie. Naar verwachting verhuizen de School of Economics en de BV’s eind 2019 terug naar het opgeknapte gebouw. De andere afdelingen krijgen een werkplek in een van de andere panden op het universiteitsterrein.
Tinbergen gebouwNa de renovatie voldoet het gebouw weer aan de technische en functionele eisen van nu en tegelijkertijd blijven de monumentale kwaliteiten van het gebouw behouden. Zo wordt het gebouw ontdaan van latere aanbouwen en krijgt ook het interieur de broodnodige lucht en ruimte. Een ruime vide en trappenpartij verbindt verschillende entreeniveaus met elkaar en creëert een ruimtelijk publiek hart met interessante doorzichten. De hal krijgt levendige functies als een koffiebar, informatiepunt, studieplekken en restaurant. Zichtbaarheid van deze functies maakt dat het gebouw ook op campusniveau een meer representatieve rol krijgt. Tot slot vormen duurzaamheid en een gezond binnenklimaat twee belangrijke speerpunten bij de renovatie.

Voor deze opdracht vervaardigt cepezed het architectonisch ontwerp voor het in- en exterieur. Het total engineering team bestaat voorts uit IMd Raadgevende Ingenieurs, Nelissen Ingenieursbureau en DGMR Bouw.

Website cepezed

 

Comments are closed.