Column: 3D-Printen

3 maart 2016

print (de; m; meervoud: prints) 1 gedrukt patroon 2 computeruitdraai
printen (printte, heeft geprint) 1 met een printer afdrukken-
See more at: www.vandale.nl/opzoeken

Als je printen dus opzoekt in de Dikke Van Dale dan krijg je bovenstaande uitleg. Nummer 2 is dus de beste uitleg: computeruitdraai. Over de link met 3D-printen gesproken: ook 3D is al behoorlijk gemeengoed geworden bij het ontwerpen, creëren en digitaal uitvoeren binnen de bouw. BIM is haast niet meer weg te denken.

Echter, BIM beperkt zich grotendeels tot de realisatiefase van een project; in de onderhouds- en exploitatiefase wordt het nog veel te weinig toegepast. Ook de begrippen 4D, 5D enzovoorts worden nog maar beperkt toegepast. Maar het gevoel van zo’n vijftien jaar geleden, hoe BIM destijds schoorvoetend werd geadopteerd binnen de bouw, komt vandaag de dag weer bovendrijven als je BIM-toepassingen na de realisatie ziet ontwikkelen. Met name in de FM-sector, met dien verstande dat het daar wel veel sneller gaat. 3D-printen zie je ook meer en meer worden toegepast. En dat niet alleen binnen het BIM-gebeuren (de modellen zijn er toch al) maar ook bij de presentatie van het BIM-concept aan (bouw)leken.

Zo past een relatie van ICN Solutions de 3D-printtechnologie reeds toe in de communicatie naar particuliere opdrachtgevers. Hun prefab systeem staat volledig in het BIM-concept. In aanwezigheid van de opdrachtgever wordt een woning samengesteld waarbij direct zichtbaar is wat de koper krijgt, inclusief prijs! De opdrachtgevers kunnen zodoende de financiële haalbaarheid van het project gaan toetsen en in die tijd wordt hun woningkeuze in 3D-geprint. Er worden twee prints gemaakt: één voor de opdrachtgever en één voor presentatie in de wijk.

Meer moeite voor de verkopende organisatie is er nauwelijks. Vanuit de 3D BIM-software is het tegenwoordig slechts een druk op de knop geworden. Ook qua investering valt het reuze mee, de 3D-printtechnologie is voor redelijke investeringen aan te schaffen.

Met vriendelijke groet,
Ad de Jongh
ICN Solutions
www.icn-solutions.nl

 

Comments are closed.