Column: 3D

10 juli 2017

What’s new? Nou niets hoor. 3D maakt al geruime tijd onderdeel uit van ons aards CAD-bestaan. Dat was vroeger wel anders. De stap van 2D naar 3D was enorm, bijna niet te overzien en moeilijk te begrijpen. Ik weet het nog goed, het was net of er een hele dimensie bijkwam!

In dit geval wil ik het graag hebben over 3D-printen. De 3D-print kampt volgens mij met een enorm imagoprobleem. Natuurlijk snap jij direct wat ermee wordt bedoeld, maar feitelijk klopt er niets van. Volgens meerdere, hele intelligente bronnen is printen nog steeds een afdruk maken van een computerbestand op papier. Dat eerste gedeelte zou nog kunnen kloppen, maar voor 3D-printen gaat het laatste deel echt niet op. Feitelijk onjuist dus.

Dat beeld van ‘even snel een printje’ is een hardnekkig beeld dat niet goed aansluit op de huidige 3D-printoplossingen. Dit zijn super innovatieve hightech-oplossingen, maar door dat print-op-papier-beeld blijft het alles hangen in de sfeer van ‘leuk voor thuis’. De realiteit is dat de 3D-printbedrijven dat stadium al lang en breed voorbij zijn en dus doet deze serieuze business zich ernstig tekort door het 3D-print te blijven noemen.

Nu gaan wij het hier niet hebben over hoe het dan wel moet heten, want ik hou niet zo van taalspelletjes. (Fluid Constructive Modeling (FCM) of zoiets zou prima kunnen. Toch jammer dat het toch weer in het Engels moet.) Als jij en ik het hebben over 3D-printen dan snappen wij elkaar, maar het blijft zonde dat de impact, de technieken en de mogelijkheden die er nu al zijn en nog in het verschiet liggen, worden afgedaan als ‘even een afdrukje maken’.

Dan hebben wij het nog niet eens over de constructieve mogelijkheden die wij nu nog niet eens hebben bedacht, maar die wel binnen afzienbare tijd beschikbaar komen. Want het gaat snel in deze branche. 3D-Printen heeft de toekomst, maar moet zich nog ontdoen van het printertjes-imago.

Uw reactie graag in niet-geprinte vorm naar redactie@cadmag.nl.

Printer-ingenieur W. Barendsz

 

Lees hier de vorige column van Willem Barendsz

Comments are closed.