Column: Autodesk Reinvented

14 september 2016

Tegen de tijd dat u dit leest zitten wij met z’n allen in een nieuw tijdperk. De afgelopen 35 jaar zijn we gewend geraakt aan het kopen van een Autodesk-licentie. Eerst was er de AutoCAD-licentie, later kwam die van Inventor en Revit erbij en daarna kregen we ‘subscriptions’ en toen de suites. Gedurende al die jaren nam de functionaliteit toe, werden de pakketten groter en steeg de prijs. Daarbij werd Autodesk een van de leiders in de CAD-markt.

Zoals gezegd stappen wij echter met z’n allen een nieuw tijdperk binnen. De softwarefabrikanten van de wereld, waaronder Autodesk, stappen allemaal over op een nieuw verkoopmodel. Het nieuwe model bestaat uit een abonnement op software. De eindgebruiker koopt dus niet langer een gebruiksrecht dat hij onderhoud met een subscription. Nee, vanaf 1 augustus wordt de software gehuurd. De engineer betaalt voor het gebruik van de software. Daarmee ontstaat flexibiliteit, want hij betaalt alleen voor wat hij gebruikt. Daarmee is het goedkoper voor het werken aan projecten waarbij tijdelijk extra licenties nodig zijn. Daarmee wordt het duurder voor vaste medewerkers die altijd een licentie nodig hebben.

Opvallend bij de verandering van het verkoopmodel is dat Autodesk niet alleen zijn verkoopmodel heeft aangepast, maar ook zijn prijzen. Voor het eerst in de afgelopen 30+-jaren is AutoCAD goedkoper geworden in plaats van duurder.

Persoonlijk ben ik heel benieuwd, zelfs oprecht nieuwsgierig, wat de effecten zullen zijn van deze veranderingen bij onze klanten. Verandert er niets, wat ik overigens verwacht, of krijgen we weerstand, discussies en vertrek? Ik heb nog geen idee, maar het wordt een interessant half jaar.

Rob Oud – CAD & Company
@roboud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud

 

Comments are closed.