Column: BIM en Beheer en Onderhoud

5 augustus 2016

Met de acceptatie van BIM bij heel veel bedrijven gaan we beginnen aan het volgende hoofdstuk in het BIM-proces. BIM ofwel Virtueel Bouwen heeft de kantoren van de ontwerpers en tekenaars veroverd. De werkvoorbereiders, calculators en inkopers van de aannemers zijn bezig om de BIM-data te gebruiken. En met BIM360 worden de modellen en tekeningen nu meegenomen en verrijkt op de bouwplaats.

De volgende belangrijke stap in het hele proces is natuurlijk de opdrachtgever. De opdrachtgever krijgt de BIM-modellen aangeleverd en wil deze gaan gebruiken in zijn Beheer- en Onderhoudswerkzaamheden. Om dit mogelijk te maken willen ze de data uit het BIM-model gebruiken om hun systemen te vullen.

En nu word het spannend voor de hele bouwkolom. De opdrachtgever gaat ontdekken dat de aangeleverde data niet goed genoeg zijn om zijn systemen te vullen. De data zijn niet consequent ingevuld, het zijn niet de juiste data en belangrijke data ontbreken. Anders gezegd: de opdrachtgever wordt wijzer. Als gevolg daarvan zal de uitvraag van de opdrachtgever specifieker worden.

Opdrachtnemers in de bouwkolom moeten vervolgens volgens de nieuwe specificaties gaan leveren. Dit is een kwaliteitsvraagstuk waarbij aangetoond en gecontroleerd gaat worden op de gevraagde specificaties. Dit hoort bij het volwassen worden van de markt en is dan ook een logische stap in het hele BIM-proces.

De vraag aan u is: Kunt u kwaliteit leveren? Bent u in staat om aantoonbaar kwaliteit te leveren? Bent u in staat om de kwaliteit van uw modellen én van de data in de modellen te controleren? Bent u klaar voor de volgende stap in het BIM-proces?

Rob Oud – CAD & Company
@roboud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud

Comments are closed.