Column: BIM is communicatie

10 augustus 2017

De aandachtige lezer zal het meteen opvallen: deze titel heb ik al vaker gebruikt, echter weer eens ‘te pas’ opgeschreven. Binnen de bouw is de term BIM, het concept, wel bekend. Niet altijd al toegepast, maar men kijkt niet vreemd meer op van het BIM-concept. Echter, BIM wordt helaas nog slechts schoorvoetend toegepast door de meer traditionele bouwpartners. Wat me steeds weer verbaast, is de magere adaptatie van opdrachtgevers. Immers, na het realiseren van een bouwobject is juist het BIM-concept uitermate geschikt voor beheer en exploitatie.

Gelukkig zijn er wel degelijk goede voorbeelden van toepassingen. Vanuit het BIM-model kunnen ruimten gegenereerd worden en gegevens gekoppeld worden aan die ruimten. Meestal zijn de ruimten al bekend in het BIM-model, immers toetsing aan het Bouwbesluit behoeft al informatie betreffende het glasoppervlak per ruimte voor daglichttoetsing. Handig voor de FM-manager voor offerteaanvragen van de glazenwasser. Ruimten met gebruikersfunctie en dus informatie, zijn een basis voor koel- en warmtelastberekening. Extra aan de installatie die hiervoor gaat zorgen, is dat men ook onderhoudsschema’s kan koppelen. En zelfs onderlinge verbanden kan maken en via simpele ‘viewers’ door het model kan gaan met accentuering van de desbetreffende units.

Kortom, volop mogelijkheden, maar wilt u weten wat er allemaal mogelijk is? Dan is het verstandig eens met een BIM-specialist te praten die precies alle mogelijkheden kan aangeven. Belangrijk is hierbij: wat wil jezelf of je organisatie allemaal, dat moet het uitgangspunt zijn en blijven! Wat hebben we eraan, wat zijn de voordelen?
Volgens mij legio! Handiger is als je zo snel mogelijk mede communiceert met de bouwpartners die de bouw of renovatie moeten realiseren. Een keiharde voorwaarde is dat niet, later instappen kan ook. Maar als je toch de opdrachtgever bent, kun je dit het beste direct meenemen in de opdracht.

 

Met vriendelijke groet,
Ad de Jongh
ICN Solutions

 

Lees hier de vorige column van Ad de Jongh

Comments are closed.