Column: BIM meer dan alleen maar geometrie

22 september 2017

Van de week werd ik te hulp geroepen door een oude relatie. Voor het modelleren had hij gekozen voor een oplossing die hij achteraf beschouwde als de ‘niet meest optimale’. Zijn probleem was tweeledig. Om te beginnen werkte IFC als uitwisselingsformaat aardig voor passieve geometrie, maar echt doorengineeren ging daarmee niet. In de tweede plaats wist hij niet goed hoe hij om moest gaan met eigenschappen en aanvullende data.

Een oplossing voor actieve geometrie is er nauwelijks. IFC kan perfect dienen als referentiemodel en is dus uitstekend geschikt voor aspectmodellen. Voor wijzigingen hierin is de originele software vereist, zeker zoals bedoeld in de samenwerking die mijn relatie voor ogen had.

Voor de tweede stelling was er wel een oplossing, namelijk PIM: Project Informatie Management, zijnde een data zoek- en koppelmogelijkheid. Het proces als uitgangspunt, met het geometrische model als onderdeel van het project. Alle onderlinge elementen, ruimten en samenstellingen koppelen aan overige data. Met data bedoel ik alle gewenste digitale gegevens, waaronder uiteraard modelonderdelen aan eigenschappen, onderhoudsinformatie en prijs, maar ook e-mails, taken, contracten, afbeeldingen, calculaties, planning, opdrachten, fiattering en rapportages.

Goed samenwerken vereist bovendien dat alle partijen de mogelijkheid hebben om data toegankelijk te maken voor partners die niet over de benodigde modelleersoftware beschikken. En dat in een geïntegreerd systeem.
Het koppelen van BIM-geometrische data aan overige is al mogelijk, maar ALLE data zijn koppelbaar te maken met een PIM. En het koppelen van gegevens zorgt ervoor dat data veranderen in informatie.

Met ILS, de informatieleveringsspecificatie, een initiatief van aannemers, is al een stap in de goede richting gezet. En ook hier zal een Project Informatie Management-oplossing enorm veel toegevoegde waarde hebben. De beschikbaarheid van (bouw)data door de gehele keten, van ontwerp tot en met beheer, onderhoud en sloop, is het BIM-concept in optima forma.

Met vriendelijke groet,
Ad de Jongh
ICN Solutions

 

Lees hier de vorige column van Ad de Jongh: BIM is communicatie

Comments are closed.