Column: Cloud, Cloudy of No Clou

23 juni 2017

Vergeef mij bovenstaand woordgrapje. Waarschijnlijk de meest foute titel van dit hele CAD-Magazine. Waar het om gaat is het grote containerbegrip de Cloud. En meer specifiek de Cloud in onze engineeringomgeving.

Twee jaar geleden was het werken of zelfs het praten over de Cloud voor veel organisaties, absoluut een no-go area. Regelmatig kwamen de volgende zinnen voorbij:

“Wij gaan nooit en te nimmer naar de Cloud.”
“Onze engineeringdata gaan zeker de Cloud niet in.”
“Binnen dit bedrijf wordt niet over de Cloud gesproken.”

Voor veel van deze bedrijven en organisaties was de Cloud heel Cloudy. De Cloud was eng, niet te vertrouwen, te duur en iets waar ze ver vandaan bleven. Wellicht was het zelfs wel een beetje bedreigend.

Wij zien nu dat anti-Cloudsentiment heel hard omdraaien. Bedrijven komen erachter dat de Cloud veiliger is dan hun eigen omgeving. Ze ontdekken dat samenwerken via de Cloud makkelijker gaat en sneller is dan systemen op locatie. Ik heb zelfs al IT-managers meegemaakt die de Cloud een noodzaak vinden en een zogenaamde Cloud-first-strategie hanteren.

Deze bedrijven hebben de Cloud geaccepteerd en gaan deze nu volop inzetten. Om internationale organisaties of verschillende bedrijfsonderdelen op verschillende locaties met elkaar te laten samenwerken, is Cloud noodzakelijk geworden. Om grote rekenopdrachten te doen is Cloud snel en makkelijk. Om data te verzenden is Cloud gewoon geworden.

Gelukkig zijn er ook nog steeds organisaties die echt geen Clou hebben wat de Cloud is en wat deze technologie voor ze kan betekenen. Zij zijn nog onwetend maar dat zal niet heel lang duren, vermoed ik. De Cloud gaat een steeds groter gedeelte van ons werk en ons leven uitmaken.

Rob Oud – CAD & Company
@RobOud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud

Comments are closed.