Column: Confronterend momentje

7 juni 2016

Haal het moment terug van die heerlijke zonnige vakantie. Het warme vakantieoord waar u met veel plezier naar terugkijkt. De Algarve in Portugal misschien? U laat zich uitgebreid kussen door de zon. Het is erg warm. Uw lichaam probeert zich met alle vochtreserves koel te houden. U zweet. Het brein geeft aan dat hulp bij afkoelen noodzakelijk is. Zwaardere middelen moeten worden ingezet: zwembad. Een koud biertje zou ook kunnen, maar voor deze situatie heb ik gekozen voor zwembad. U loopt de verkwikkende koelte tegemoet. Eerste voetje, voorzichtig de tweede. U houdt in. Het is buiten 31,4 graden maar de temperatuur op de huid is zeker 42 en het zwembad 19. Met dat warmteverschil erin duiken staat gelijk aan een emmer ijswater over je heen gestort krijgen. U smacht naar verkoeling maar toch duikt u er niet in. U weet dat na die duik het heerlijk genieten van de verfrissing is. Wat is dat toch? Koudwatervrees?

Ik gebruik deze metafoor, drempelvrees, wel eens tijdens een cursus AutoCAD als ik uitleg dat vragen stellen belangrijk is en praten in de groep noodzakelijk is en niet spannend. Daar zit bij cursisten veel spanning. Persoonlijk pijnlijke momenten waar je jezelf tegenkomt. Het lijkt soms dat het niet om de inhoud gaat maar hoe zij met de vorm omgaan. Praten in het openbaar is echt een issue.

Het wachten tot de cursus begint bevat van die stiltemomenten waar de pastoor voorbij komt. Voorstelronde. Wat zijn de verwachtingen? Voorbeeld geven. Wat wil je leren vandaag? Als eerste de uitwerking van een oefening geven. Allemaal pijnlijke momenten waarvan we weten dat ze gaan komen en toch moet je door deze koudwatervrees heen. De spanning loopt op. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt. Mijn suggestie aan de groep is, in het verlengde van de metafoor, duik meteen het diepe in. U bent meteen ‘door’. Pas als u door bent komt het genieten.

Herkenbaar? Neem u voor direct in het begin wat te zeggen. Niet wachten tot u wat gevraagd wordt. U zult zien dat het verfrissend werkt. Laat het mij weten via redactie@cadmag.nl.

Openbare prater ing. Willem Barendsz

Lees hier de vorige column van Willem Barendsz

Comments are closed.