Column: December…

13 december 2016

Het zal u niet ontgaan zijn… Sinterklaas is geweest, de Kerstman staat te trappelen en 2017 is om de hoek, december dus! De maand om na te denken, over gisteren, over vandaag en over morgen en daar gaat deze bijdrage over… Ik hoop dat de ouderen onder u iets herkennen en ik vermoed dat de jongeren onder u meewarig het hoofd schudden…

Mijn voorgaande verhaaltjes maken, denk ik, wel duidelijk dat BIM en 3D zeer hoog op mijn agenda staan. En toch ben ik zeker geen ‘early adaptor’. Eerder het tegenovergestelde. Ik bezit geen smartphone en ga nog gewoon met mijn notitieblok op pad om mijn klanten te bezoeken. In een auto die dateert uit de tijd dat groen nog slechts een kleur was. Tegenstrijdig? Niet echt, denk ik. Al heel lang is mijn overtuiging dat BIM en 3D niets nieuws zijn. Wel nieuw voor met name de bouwwereld, niet nieuw als je naar de inhoud kijkt.

Een geliefd voorbeeld van mij is de vliegtuigindustrie. Product Lifecycle Management (PLM), hun BIM, wordt al decennia gebruikt. En, net als bruggen en tunnels, gaan vliegtuigen ook lang mee. De onderhoudsfase is ook kostentechnisch erg belangrijk.
Ik denk dat wij wellicht kunnen leren van deze industrie. En toch zie ik daar maar weinig van. Vaak denk ik dat wij toch een beetje bezig zijn het wiel opnieuw uit te vinden.

Mijn ervaring zegt mij dat een procesmatige aanpak voordeel heeft bij standaardisatie. Een van de beste voorbeelden hiervan is de automotive industrie. Waarom zou elke auto een andere dop moeten hebben voor bijvoorbeeld het koelvloeistofreservoir? Ik geloof dat je die vraag ook kunt stellen voor veel infrastructurele bouwwerken… En ik snap dat ik nu niet direct vrienden word met architecten. Toch denk ik, dat het een vraag is die gesteld moet worden. Standaardisatie levert een belangrijke bijdrage bij kostenbesparing. En zeker nu er veel bruggen, tunnels en dergelijke in een fase komen dat serieus (en dus duur) onderhoud nodig is, lijkt mij standaardisatie iets om echt bij stil te staan.

Nog even over de processen; processen aanpassen betekent dat mensen moeten veranderen. En als je hen niet vertelt waarom, het beroemde ‘what is in it for me?’ is de kans op slagen gering!
Maar goed… ik ben geen expert en het is december. Dit zijn dus ook maar wat losse gedachten, onder de kerstboom.

Ik hoop dat 2016 een goed jaar voor u was en wens u zeker al het goeds voor 2017. En ik hoop dat wij in 2017 weer veel mogen BIMmen!

Jan Blaauboer is senior sales director government Europe, Middle East and Africa bij Bentley Systems.
Website Bentley Systems

 

Lees hier de vorige column van Jan Blaauboer

Comments are closed.