Column: Digitaal is mooi, echt is mooier

11 mei 2016

Laat ik eens een open deur intrappen… Wij leven in een samenleving die steeds digitaler wordt. Een recent voorbeeld: ik zit in een restaurant, een van mijn tafelgenoten pakt zijn smartphone om te kijken of er nog buien zijn. Een blik naar buiten had hem het antwoord ook gegeven! Ongelooflijk, althans in mijn ogen, toch echt meegemaakt…

3D-modellen en animaties zijn niet meer weg te denken uit het ontwerp- en beslisproces. In veel disciplines is virtual reality gewoon ‘real’.
Recent maakte ik deel uit van de standbemanning bij een evenement. Naast de gebruikelijk AVIs hadden wij ook een 3D-geprint model van het ontwerp bij ons. U raadt vast al wat de meeste belangstelling kreeg… Inderdaad, het 3D-modelletje.
Ik nam het modelletje mee, omdat ik de spullen van de stand terug naar kantoor zou brengen. ‘s Avonds aan mijn partner laten zien – exact hetzelfde resultaat. Ook zij was laaiend enthousiast over het model en vond het absoluut aansprekender dan het plaatje op het scherm…

Tja… ook ik vind het mooi om bijvoorbeeld een gemeentehuis binnen te wandelen en een maquette te zien van de hele gemeente. Het biedt toch iets dat op het scherm niet kan… En het 3D-model op het scherm is dynamisch: ik kan het weer veranderen en het tijdstip en… Ik kan er doorheen ‘lopen’. Ik kan kijken hoe de schaduw van een gebouw eruitziet om 2 uur ‘s middags, enzovoort, enzovoort.
En toch – als wij een fysiek model zien, vinden de meesten van ons dat toch heel mooi. Ondergetekende incluis. Waardoor dat komt? Ik weet het niet, dat is een vraag voor experts met hele andere kwaliteiten dan ondergetekende…

Wat ik interessant vind is dat het modelletje er niet geweest was zonder zijn digitale evenbeeld. Immers – het digitale model was er eerst!
Deze werkwijze wordt ook gehanteerd door een relatie van mijn organisatie. Zij houden de fysieke maquette van hun gebied bij vanuit het digitale model. Wijzigingen, uitbreidingen et cetera worden ingewonnen en verwerkt tot 3D digitaal model. Door middel van een 3D-printer wordt daar een fysiek model van vervaardigd. Dit wordt dan geplaatst in de echte maquette. De 3D-printer is hier speciaal voor aangeschaft.

Hierover nadenkend, denk ik dat het ene niet mooier is dan het andere. Het digitale en het echte model vervullen beide rollen die elkaar aanvullen. En iets kunnen beetpakken, rond draaien in je handen – tja, dat blijft toch leuk!

Jan Blaauboer is senior sales director government Europe, Middle East and Africa bij Bentley Systems.
www.bentley.com

Lees hier de vorige column van Jan Blaauboer

Comments are closed.