Column: K.I.S.S.

16 april 2018

Als je K.I.S.S. in Google intikt, dan zie je als eerste de in 1973 opgerichte wereldberoemde hardrockband Kiss. Die ken ik uit mijn jeugd en leuk om te zien dat deze wereldact nog ‘still going strong’ is en bijvoorbeeld in juli optreedt op het Rock Fest in Barcelona.

Kiss is natuurlijk ook het Engelse woord voor kus. Maar daar ga ik het hier ook niet over hebben, daar kunt u al genoeg over lezen of, nog beter: zelf uitproberen.

Wat u ook zelf kunt uitproberen, is het K.I.S.S.-principe. Het is het Engelse acroniem voor ‘Keep It Simple, Stupid’ – of ook wel ‘Keep It Short & Simple’ of ‘Keep It Smart & Simple’. Dit principe komt oorspronkelijk uit de programmeerwereld en is later in het algemeen in zwang gekomen. Ik hang dit principe aan.

Het komt erop neer dat je moet proberen om zaken zo simpel (eenvoudig) mogelijk te houden. In de CAD-wereld zijn er veel prachtige efficiencyslagen te halen met 3D-modelleren, configuraties, document- en revisiebeheer, ERP-koppelingen, het automatisch genereren van

PDF’s, plaatuitslagen en stuklijsten, productie-aansturingen enzovoorts. Maar dat alles gaat niet in één stap, want dat gaat gegarandeerd niet goed komen. Bepaal daarom het doel wat voor ogen staat om zo efficiënt mogelijk te werken en werk daar in simpele stappen naartoe. Tijdens het voltooien van een stap is het goed mogelijk dat de volgende stap er anders uitziet dan oorspronkelijk bepaald. Dit komt doordat zienswijzen veranderen door ervaring met eerdere stappen, waardoor het inzicht ontstaat dat er nog méér mogelijk is. Zo worden stommiteiten en problemen voorkomen.

Wilt u dus na 45 jaar nog net zo succesvol zijn als Kiss, dan luidt het devies: Keep It Simple, Stupid!

Met vriendelijke groet,
John van Eeten
ICN Solutions

Comments are closed.