Column: Miscommunicatie

8 juni 2017

Tja, vorige week weer eens een schrijnend voorbeeld meegemaakt van slecht communiceren. Het thema was procesverandering en cultuur. BIM binnen de bouw. Een van de sprekers was zo warrig dat bij mij weer het gevoel van BIM als Bijzonder Irritant Modewoord naar boven kwam. Nog steeds dus na al die jaren, manifesteren lieden zich als zogenaamde BIM-expert.

Binnen het BIM-concept vernoemde deze spreker zelfs metselaars en timmerlieden. Nou zit ik al een tijdje in het BIM-concept, maar die professionals heb ik echt nog niet ontmoet. Helaas dus weer een proeve van onsamenhangende teksten die niets met het BIM-concept uit te staan hebben. Toen een van de aanwezigen vroeg wat nu precies de BIM-definitie van de spreker was, vond hij dat zelfs een totaal andere discussie.

Kortom, zo’n 15 jaar na de introductie van het BIM-concept in de bouwwereld gebeurt het helaas nog steeds dat lieden zich ten onrechte voordoen als BIM-evangelisten. En dat terwijl zij eerder BIM-rookgordijnen optrekken in plaats van wat meer helderheid in het BIM-landschap verschaffen. Miscommunicatie in plaats van communicatie. Telkens weer constateer ik dat tussen het koren van de BIM-adviseurs erg veel kaf zit. Met name het kaf verschuilt zich achter wollige betogen en koppeling naar software die niet waar kan maken om het BIM-concept uit te voeren. Dat kan ook anders, in mijn ogen.

Zo ben ik dagelijks bezig om het BIM-concept uit te leggen. Dat doe ik niet door een middagje te komen BIMmen om vervolgens alleen maar wat modelleersoftware op te starten en een 3D-modelletje te creëren. Nee, ik probeer duidelijk te maken dat BIM een concept is dat in essentie niets met software heeft te maken, maar in eerste instantie dient als gereedschap om een eenduidige en uniforme data-uitwisseling tussen de diverse disciplines in het bouwproces te vereenvoudigen.

Wilt u hierover gewoon eens vrijblijvend brainstormen? Nodig mij dan gerust eens uit.

Met vriendelijke groet,
Ad de Jongh
ICN Solutions


Lees hier de vorige column van Ad de Jongh

Comments are closed.