Column: Open (BIM) standaarden

8 juli 2016

Laat ik eens een boeiend onderwerp aansnijden: open standaarden… Eerst een beetje historie: lang geleden waren er meerdere wordprocessors, naast Word was bijvoorbeeld ook WordPerfect erg populair. Ik ben altijd een Word-gebruiker geweest. Een WordPerfect-document kon (en kan) ik niet lezen. Tegenwoordig gebruikt nagenoeg iedereen Word, PowerPoint en Excel. De presentatie die u mij stuurt, kan ik zonder problemen lezen. Geen open standaard, eerder een de facto standaard, wel heel handig…

Ik ben een pragmaticus. Als ik data met medewerkers van andere organisaties wil delen, spreken wij een formaat af dat wij allemaal kunnen gebruiken. Dat kan een open standaard zijn. Maar dit is geen ‘must’ – het doel is het delen van informatie. En bij voorkeur zo efficiënt mogelijk.

Wij allemaal kennen BIM-projecten die gewoon werken. Bij deze projecten worden meestal formaten voorgeschreven van een of meerdere leveranciers. In de regel worden deze formaten ondersteund door meerdere leveranciers – voorbeelden hiervan zijn PDF, DXF, Shape. Doordat meerdere leveranciers de formaten ondersteunen is er geen vendor lock-in. Een praktische en – in mijn ogen – zeer bruikbare oplossing, die ons in staat stelt goed samen te werken. En dat is de essentie van BIM.

Ik ben niet tegen open standaarden. Ook vind ik dat wij deze verder moeten ontwikkelen. Ik ben wel tegen het wachten op open standaarden en dit te gebruiken als een excuus om niet met BIM te beginnen. Er zijn voldoende de facto standaarden die gebruikt kunnen worden om informatie te delen. De grote leveranciers van BIM-oplossingen ondersteunen deze formaten.

Volgens ‘van Dale’ is ‘toegankelijk’ een van de betekenissen van ‘open’. Als u mij een presentatie stuurt in PPT-formaat, is deze voor mij toegankelijk. En is dus, volgens ‘van Dale’, open.

Naar mijn mening heeft de eigenaar van het object – een gebouw, een weg, tunnel, brug, etc. – een leidende rol bij BIM. Het is zijn/haar object en dus bepaalt hij/zij wat er gebeurt. Alledaags voorbeeld: als u uw huis laat schilderen maakt het u, waarschijnlijk, niet veel uit wat voor kwasten de schilder gebruikt. Maar de kleur, die bepaalt u. En bedenk dat u duidelijk moet zijn – ‘wit’ alleen is niet genoeg, er zijn zeker ook ‘fifty shades of white’…
Bij BIM bepaalt u wat u wilt hebben, in welk formaat, wanneer en op welke wijze. Ook hier geldt, omschrijf dit alles met voldoende detail, zo kunt u verrassingen achteraf voorkomen.

De moraal van dit verhaal: niets weerhoudt u van het starten met BIM – nu!

Jan Blaauboer is senior sales director government Europe, Middle East and Africa bij Bentley Systems.
www.bentley.com

Lees hier de vorige column van Jan Blaauboer

 

Comments are closed.