Column: Personeelstekort

30 maart 2018

Als actieve adviseur horen wij bij onze klanten de laatste tijd een thema de boventoon voeren: er zijn geen goede mensen beschikbaar. Op het eerste gezicht lijkt dit een eerlijk en duidelijk argument, wat niet zomaar is opgelost. Maar is dit argument, wat goed klinkt, wel waar?
Als wij wat verder kijken dan klopt de bewering, maar is er óók een oplossing. Bij de bedrijven die wij bezoeken zien wij namelijk een aantal opvallende zaken. Zaken die u waarschijnlijk niet meer ziet, omdat deze zaken zo gewoon zijn. U ziet dit beeld elke dag en dan valt het niet meer op.

Wat zien wij bij veel bedrijven:

  • Heel veel papier op de bureaus en in de kasten;
  • Een afdeling engineering en een afdeling werkvoorbereiding;
  • CNC Operators die hun machines aan het programmeren zijn;
  • Twee schermen: een ERP-pakket op het ene en op het andere scherm de ontwerptool van keuze;
  • En als laatste, 2D-tekeningen en 2D-tekentools.

Wat ons ook opvalt is dat onze klanten met een licentie soms al jaren niet op training zijn geweest. Ook zien wij mensen die met vijf jaar oude software werken en soms nog ouder. Uiteraard gebeurt dit niet bij de organisatie waar u werkt.
Wat zien wij? Wij zien mensen die vanaf tekening werken en communiceren – dat kan sneller en makkelijker. Dat na het ontwerpen, de werkvoorbereiding aan het werk gaat. Waarom niet in één keer? Waarom niet direct vanuit het 3D-ontwerp de CNC genereren en testen? Dat scheelt werk. Waarom is een engineer niet aan het engineeren, maar aan het administreren in ERP – dat kan veel makkelijker. En, als laatste, waarom nog steeds 2D?

Om het personeelstekort op te lossen, is investeren in het slimmer maken van mensen dé manier om te innoveren. Slimme, goed opgeleide mensen met goed, modern gereedschap zijn simpelweg in staat om meer te produceren. De productiviteit kan omhoog. De handzaag is tenslotte ook vervangen door de cirkelzaag.

Rob Oud – CAD & Company
@RobOud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud: BIM BAM BOEM

Comments are closed.