Column: Scrum

10 februari 2017

Mooie titel, al zeg ik het zelf. Scrum, rugby, een worsteling helemaal zoals het ontwerpen van een weg of huis in de praktijk gaat. Soms is het ook een geestelijke worsteling. Ontwerpen is ook deuken oplopen en om in rugbyterminologieën te blijven: schrammen, blauwe plekken en wonden. Soms doet het ook pijn.

Nu sta ik erom bekend veel te weten en wordt ook veelvuldig bevraagd omdat mijn kennis hééééééél ver reikt. Zo ook over scrum. “Wat is het? Wat moeten we ermee?”, wordt gevraagd en daarna is het stil en staren ogen mij verwachtingsvol aan totdat ik, het orakel, spreek. Na de menigte met woorden te hebben bevredigd, kan de kudde weer verder, ik heb ze richting en zingeving gegeven dus keert de rust weer terug op de werkvloer.

“Welke woorden hadden dan de rust weder gebracht?”, hoor ik u roepen. Vertel het ons, zeg het ons, smeekt u mij. Welnu, ik sprak de geruststellende woorden: “Scrum is voor IT-projecten.”
Maar ik wist wel beter. Scrum is een flexibele werkmethode om producten te maken. Er wordt gewerkt in multidisciplinaire teams die in sprints, een korte periode van 1 tot 4 weken, werkende (deel)producten opleveren. Het product wordt elke keer een zichtbaar beetje beter en de opdrachtgever is erbij betrokken. Bij een scrum probeert het team samen een doel te bereiken.

Samenwerking is heel belangrijk en het team moet snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Scrum wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van producten waarbij de klant nog niet goed weet wat hij wil en waarbij de opdrachtgever al doende leert en beslist om de eisen en wensen beter te beschrijven en in bruikbare producten om te zetten.
Vaak weten de deelnemers pas wat meer als de eerste versie zichtbaar is en dan worden alsnog de eisen aangepast. Scrum heeft de flexibiliteit om met laat wijzigende eisen en wensen om te gaan.

Scrum is voor IT-projecten. Bij IT-projecten gaat altijd alles fout. Bij ons weet de opdrachtgever van bouwprojecten precies wat hij wil en alles gaat in één keer goed. Toch?

Scrummen zou zomaar iets voor onze bouw- of wegontwerp-opdrachten kunnen zijn. Probeer het eens! Ervaringen naar redactie@cadmag.nl.

Master Scrummer ing. Willem Barendsz

Lees hier de vorige column van Willem Barendsz

Comments are closed.