Column: To Cloud or not to Cloud

8 november 2016

Ik heb een vraag voor de lezers van CAD-Magazine: zou jij jouw engineeringdata in de Cloud opslaan? Dat is wellicht een rare vraag in een column, maar ik doe het toch.
Zou jij jouw engineering- en PLM-data opslaan in de Cloud als dat het samenwerken met andere partijen veel makkelijker maakt. Of zou je vanwege privacy en IP, wat staat voor Intellectual Property, dat juist niet doen?

We delen al heel veel op het internet. Facebook, Twitter, Office365 en Google worden zonder problemen ingezet door personen én door bedrijven. Zeker als er met groepen mensen moet worden samengewerkt, biedt het internet heel veel mogelijkheden om dat makkelijker, sneller en beter te doen. FaceTime en Skype worden massaal gebruikt en hele groepen mensen delen complete video’s van hun leven.

Wat gaan we dan doen met engineeringdata? Wat gaan we dan doen in het Industrie 4.0-tijdperk? Hoe gaan we de datastromen binnen organisaties en tussen organisaties organiseren? Gaat elk bedrijf zijn eigen data zelf beheren en de verbindingen met hun partners stuk voor stuk opzetten? Gaan we e-mail en Excel gebruiken als uitwisselformaten?


Ik weet het antwoord niet. Ik weet wel dat de informatie in PLM-systemen niet ophoudt bij de grens van een bedrijf. Zeker in een Industrie 4.0-scenario waarin informatie uitgewisseld dient te worden met partners, leverancier en opdrachtgevers, vraag ik mij oprecht af: hoe gaan we dat organiseren?
Wellicht goed om de vraag eens te stellen tijdens de volgende PLM-discussie.

Rob Oud – CAD & Company
@roboud
Website CAD & Company


Lees hier de vorige column van Rob Oud

 

Comments are closed.