Column: Hoe is het met uw zaag?

13 april 2017

Wellicht kent u het verhaal, maar ik wil het toch graag met u delen.

Er staat een man in het bos verwoed een boom om te zagen met een handzaag. De man werkt heel hard en heeft het zweet op zijn gezicht staan. Een toevallige passant ziet de man werken en vraagt na verloop van tijd aan de man of hij de zaag niet eens moet scherpen. De man antwoordt hierop dat hij daarvoor geen tijd heeft en gaat door met zagen.

Wellicht herkent u het verhaal en wellicht denkt u aan de buurman.

Bij heel veel bedrijven waar ik langskom zie ik de mensen zagen met een botte handzaag. Ze zouden de zaag kunnen scherpen of een motorzaag kunnen gebruiken, maar ze hebben het te druk.

Letterlijk is de boodschap: we zouden meer omzet kunnen maken, meer opdrachten kunnen uitvoeren, maar we hebben niet genoeg personeel. Als ik vervolgens vraag hoelang ze aan het zoeken zijn, is het antwoord vaak maanden of zelfs jaren. Wanneer ik vervolgens op de Engineering-afdeling kijk, werken ze met verouderde software en is er in geen jaren getraind. Hebben wij geen tijd voor, is te duur of we kunnen c.q. willen niet veranderen.

Investeren in mensen en in software is hetzelfde als het slijpen van een zaag, het kost tijd maar daarmee blijf je productief. Investeren in beter gereedschap zorgt ervoor dat je productiever wordt.

Een makkelijk advies? Jazeker, maar ook een noodzakelijke stap in een land waar technische mensen steeds moeilijker te vinden zijn.

Veel succes.

Rob Oud – CAD & Company
@RobOud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud

Comments are closed.