COMSOL 5.3a breidt uit met Innovatieve Multiphysics Modeling Tools

22 december 2017

COMSOL heeft de nieuwste versies van haar producten COMSOL Multiphysics® en COMSOL Server™ uitgebracht. Versie 5.3a bevat naast de nieuwste methodieken voor het modelleren ook verbeterde solvers. Verdere nieuwe toevoegingen zijn het modelleren van geheugenmaterialen (Shape Memory Alloys, SMA), een revolutionaire oplosmethode voor capacitief gekoppelde plasma’s (CCP) en een hybride oplosmethode waar zowel de Eindige Elementen Methode als Boundary Element Method worden gebruikt. Veldberekeningen zoals bij akoestiek en elektromagnetisme zullen enorm profiteren van de veel snellere rekentijden.

 

“Onze klanten streven naar een efficiënte aanpak voor het ontwerpen van hun producten. Met de multifysische mogelijkheden van onze software kunnen zij innovatieve producten sneller ontwikkelen en tegen lagere kosten dan ooit tevoren. Bij deze nieuwe versie is de nadruk komen te liggen op de kwaliteit, en grote vooruitgang in methodieken, rekentijden en aanbevelingen van onze klanten,” zegt  Svante Littmarck, President en CEO, COMSOL, Inc.

Klik hier voor een video van de nieuwste releases!

Hybride Boundary Element-Finite Elementen Method voor akoestiek COMSOL 5.3a biedt nu de mogelijkheid om akoestische berekeningen uit te voeren met de Boundary Element Method. “Deze recente toevoeging in COMSOL Multiphysics stelt ons in staat akoestische uitstraling op grote schaal te modelleren, denk bij voorbeeld aan de geluidsproductie van auto’s” is het commentaar van Martin Olsen, Principal Engineer bij Harman Lifestyle Audio. “We zijn blij met de methodes voorhanden, van FEM en BEM naar ray tracing. De mogelijkheid om FEM en BEM te koppelen geeft een enorm veelzijdig simulatietool voor audio gericht op de automobielindustrie.”

Akoestische ontwerpers kunnen het volledige scala aan frequenties gebruiken, van de laagste bastonen tot ultrageluid, en daarbovenop ook alle mogelijke koppelingen naar andere fysica.

Uitbreidingen voor het modelleren, snellere solvers en visualisatiegemak Een raamwerk om modellen in grootte te reduceren, de model reduction methode, is nu mogelijk met twee methodieken: modal analysis and Asymptotic Waveform Evaluation (AWE). Hiermee kan de complexiteit van numerieke modellen worden gereduceerd en kunnen klanten die gebruik maken van LiveLink™ for MATLAB® deze “reduced models” als een state-space exporteren. Klanten die vooral Computational Fluid Dynamics (CFD) berekeningen uitvoeren zullen verheugd zijn met de verbeteringen in de Algebraic Multigrid Solver (AMG), 40% sneller, en de Geometric Multigrid Solver (GMG), 20% sneller. Ondersteuning voor de 3Dconnexion® SpaceMouse® is toegevoegd, met dit apparaat is het navigeren in een model een stuk makkelijker geworden. En er zijn nieuwe kleuren-tabellen beschikbaar, waaronder Cividis welke bedoeld is voor mensen met een visuele handicap.

Thermodynamische materiaaleigenschappen en een nieuw model voor turbulentie Chemische ingenieurs zullen de bibliotheek aan thermodynamische eigenschappen van materialen waarderen. Deze bevatten mathematische modellen voor gassen,

vloeistoffen en faseovergangen (gas-vloeibaar). “De ingebouwde thermodynamische- en transporteigenschappen stellen de gebruikers in staat om snel, makkelijk en accuraat een model op te zetten met stroming, transport en chemische reacties. Ook interessant om te weten is dat externe programma’s die thermodynamische eigenschappen berekenen data beschikbaar kunnen stellen in gestandariseerde formaten, die in te lezen zijn in COMSOL Multiphysics’” merkt Ed Fontes, CTO, COMSOL, op. Er is een nieuw “realizable k-e” turbulentiemodel beschikbaar voor een nauwkeurigere stromingsbeschrijving. Tevens is het modelleren van het transport van vocht en warmte is toegevoegd aan de software: denk aan transportverschijnselen in gebouwen.

Een revolutionair nieuwe methode voor Plasmafysica en BEM voor magnetische veldberekeningen
Een compleet nieuwe aanpak voor capacitief gekoppelde plasma’s is nu  voorhanden. De methode is gebaseerd op de zogeheten niet-lineaire tijds-periodieke formulering. Berekeningen die eerst weken duurden zijn nu in luttele uren gedaan. Elektromagnetische veldberekeningen kunnen nu ook gebruik maken van de nieuwe BEM methode. Daarmee zijn veldsterkteberekeningen in modellen met grote afmetingen met grote nauwkeurigheid uit te voeren.

Geheugenmateriaal: Shape Memory Alloy en 3D Solid-Beam verbindingen Onder de zogeheten slimme materialen bevindt zich ook een speciale soort: de geheugenmaterialen. Deze soort vindt hun toepassing in de biomedische wereld en in consumentenproducten. Het materiaalmodel dat het gedrag beschrijft is nu beschikbaar in versie 5.3a. Op het terrein van structuurmechanica is het koppelen van volumetrische delen aan balken een stuk eenvoudiger geworden, en is er een methodiek geïntroduceerd voor het berekenen van krachten op schroefdraadverbindingen.

Grafische weergave verbetering in apps, nieuwe Publishing en administratieve functies
Apps met vele grafische voorstellingen (plots) kunnen een zware belasting betekenen, in versie 5.3a is daar een duidelijke verbetering in aangebracht: de user interface reageert een stuk sneller. De gebruikers van COMSOL Server™ kunnen binnen hun eigen zakelijk network inloggen zonder password, daarmee krijgen ze sneller toegang tot de apps op hun netwerk. De thumbnailafbeelding en omschrijving zijn nu direct te wijzigen met behulp van de COMSOL Server™ web interface. Administrators kunnen alle gebruikers waarschuwingen sturen wanneer, als voorbeeld, de server uit de lucht genomen moet worden. Er is een nieuwe clusterverificatie-app toegevoegd aan COMSOL Server™ , deze geeft de administrators gelegenheid om de clustersettings te testen.  Deze app is tevens beschikbaar in COMSOL Multiphysics® voor de installatie van network licenties, de “floating network licenses”.

Beschikbaarheid
COMSOL Multiphysics® en COMSOL Server™ software producten worden ondersteund door Windows® operating systemen, Linux® operating systemen en macOS operating systemen. De Application Builder wordt alleen ondersteund door Windows®.

 

Website COMSOL

 

Comments are closed.