Comsol biedt simulatiespecialisten krachtig hulpmiddel

9 mei 2017

Comsol, actief op het gebied van multifysische simulaties en applicaties, heeft de nieuwste versie van haar software, Comsol Multiphysics en Comsol Server, uitgebracht. Versie 5.3 biedt simulatiespecialisten opvallende prestatieverbeteringen en krachtige nieuwe hulpmiddelen voor applicatie-ontwerp en solvers.

In versie 5.3 kunnen aan de hand van de ‘Boundary Element method’ (BEM) elektrostatische en corrosie-effecten worden gemodelleerd. Door de Boundary Element-methode kunnen modellen met oneindig grote domeinen en gaten worden gesimuleerd, om tegelijkertijd het gedrag op kabels, balken, oppervlakken en vaste stoffen in hetzelfde model te berekenen. Typische toepassingen hiervan zijn de modellering van kathodische bescherming, kabels of capacitieve sensoren zoals touchscreens.

Comsol2Gebruikers van grote CFD-modellen zullen profijt hebben van de nieuwe algebraïsche multigrid (AMG) solver in versie 5.3. De AMG-solver vereist slechts een enkelvoudig mesh en is vanaf nu de standaard voor veel stromings- en transport interfaces. Bij turbulente stromen zijn robuuste automatische instellingen voor wanden toegevoegd waarbij de nauwkeurige low-Reynolds formulering met wandfuncties wordt gecombineerd.

Krachtige serie hulpmiddelen voor verhoogde R&D-productiviteit

De Model Builder werkt nu sneller bij geometrie- en meshbewerkingen voor modellen met grote arrays en ingewikkelde 3D-solid operaties. Modellen waarbij de geometrie wordt gevuld met meerdere elementtypes hebben het voordeel van de automatische piramide elementen tussen ‘bricks’ van een ‘swept mesh’ en tetraëders van een ‘free mesh’. Een nieuwe optie is de automatische geometrievereenvoudiging door virtuele geometrie-operaties.
"We zien verder toegenomen prestaties voor grote modellen over de gehele linie. Dit gaat niet alleen om de rekentijd, maar ook hoe de software grote modellen in de gebruikersinterface behandelt, met inbegrip van geometrie en mesh", aldus Bjorn Sjodin, directeur Product Management van Comsol Inc.

Met de introductie van model methods in versie 5.3 is het eenvoudig om herhalende operaties direct in de ‘Model Builder’ te automatiseren. "U neemt gewoon een set bewerkingen op, net als een macro, en gebruikt deze tijdens het opzetten of oplossen van een model. Een belangrijke functie met veel mogelijke toepassingen: denk aan een model method die een ingewikkelde reeks geometrische objecten genereert om de standaardfunctionaliteit van de Model Builder uit te breiden ", vervolgt Sjodin.

De bibliotheek met toepassingen beschikt over meer dan vijftig nieuwe en bijgewerkte voorbeeldmodellen, waarmee gebruikers snel nieuwe functies en modelleringstechnieken kunnen aanleren. De voorbeelden hebben betrekking op verschillende gebieden, van permanente magneetmotoren, kabels en hoornantennes, tot supersone stroming, elektronische koeling en trillingen en geluid in een versnellingsbak.

ComsolMeer functionaliteit voor App Ontwerp en Beheer

Met de Application Builder kunnen simulatiespecialisten apps maken op basis van hun multifysische modellen. De app interface kan gemakkelijk worden aangepast en is toegankelijk via een browser of een Windows client, die verbinding maakt met een lokale installatie van Comsol Server. Verbeteringen van Comsol Server bevatten uitgebreide logbestanden voor gebruikersactiviteit en een gecentraliseerde clusteradministratie in de Comsol Server webinterface. Met dit laatste kunnen applicaties eenvoudiger op clusters worden gebruikt. In de Application Builder kunnen app-ontwerpers nu aangepaste acties definiëren wanneer er op een grafisch object wordt geklikt, wat interactievere apps mogelijk maakt.

Om de video met de ‘release highlights’ te bekijken, ga naar www.comsol.nl/release/5.3.

Website Comsol

Comments are closed.