De Nijs monitort bouwproject live dankzij BIM

29 maart 2018

Met behulp van BIM is het hele bouwproces van tevoren door te nemen. Maar is het ook mogelijk om tijdens de realisatie op de bouwplaats in BIM de voortgang van het project te monitoren? Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen is in samenwerking met Pix4D een pilot gestart en heeft de eerste stap in deze richting gezet. De resultaten zijn veelbelovend.

 

Door de redactie

Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen uit Warmenhuizen bouwt, ontwikkelt, renoveert, restaureert en onderhoudt in, met name, de regio’s Alkmaar, Haarlem en Amsterdam. Het bedrijf is gespecialiseerd in binnenstedelijk bouwen aan zowel grote als kleine projecten die vaak complex zijn en soms een zeer beperkte bewegingsruimte kennen op en rond de bouwput. De onderneming heeft al ruime ervaring opgedaan met BIM en zocht naar nieuwe manieren om gebruik te maken van de bouwinformatie die tijdens het BIM-proces wordt vergaard.

camera's

Het met de camera’s gemaakte 3D-model dat wordt gebruikt voor het startoverleg op de bouwplaats.

Het gebruik van camera’s om de voortgang van een BIM-project te monitoren moet in de praktijk worden getoetst en M.J. de Nijs en Zonen heeft hiervoor de keus laten vallen op het bouwproject Steltloper in Amsterdam. Dit project van woningbouworganisatie Wonam betreft een appartementencomplex met 126 appartementen, 126 bergingen, diverse technische ruimten en een algemene fietsenstalling. Daarnaast zal er rondom het gebouw een tuin/park worden aangelegd. De parkeerplaatsen en een deel van de bergingen zullen in een ondergrondse kelder worden opgeleverd, waarmee het gebouw in totaal 19 bouwlagen zal kennen.

Voortgang

Tijdens de uitvoering van het project Steltloper zijn slimme 3D-camera’s in de giek van de bouwkraan gemonteerd. Deze nemen gedurende de werkdag voortdurend foto’s van de bouwplaats, die op hun beurt weer op vaste tijden draadloos worden verzonden naar een softwaresysteem. Dit systeem transformeert de foto’s naar een 3D-pointcloud die vervolgens in te laden is in een 3D-BIM-model. Hiermee is het mogelijk om op korte termijn de voortgang van de bouwproductie te monitoren en tevens te koppelen aan de digitale planningen. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen noemt dit 4D-BIM-voortgangscontrole. Naast 4D-BIM-voortgangscontrole is het tevens mogelijk om kwaliteitscontrole uit te voeren en om de werkelijkheid te vergelijken met de vooraf ontworpen prestatiemodellen, waarbij alle bevindingen worden gedocumenteerd.

camera's

Een foto vanuit de giek, te gebruiken voor analyse, documentatie en beheersing.

Naslagwerk

De digitale modellen ondersteunen de lean-dagstart op de bouwplaats en zorgen ervoor dat de projectleiders een compleet en correct overzicht hebben van de voorraden die zijn opgeslagen op de bouwplaats. Daarnaast zijn foto’s te gebruiken als naslagwerk voor de beheers- en onderhoudfase.
De technologie die bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen gebruikt voor deze pilot werd al ingezet met behulp van drones. Het is echter niet altijd mogelijk om daar mee te vliegen, reden om de camera’s permanent in de giek van de torenkraan te hangen. In Nederland is dit nieuw, maar grote aannemers uit Scandinavië en Frankrijk werken al langer op deze manier. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen heeft dan ook al samenwerkingsverbanden opgestart om deze technologie te vervolmaken.

Website De Nijs

Comments are closed.