‘De NLCS maakt ons werk aangenamer’

13 september 2018

Corvus Infra profiteert dagelijks van tekenstandaard

Drie dagen. Langer had de nieuwste medewerker van Corvus Infra niet nodig om het werken met de NLCS onder de knie te krijgen. Civieltechnisch ontwerper Yorik Hemelt zag met eigen ogen hoe zijn nieuwe collega in no-time zelfstandig leerde tekenen.

Door de redactie

Civieltechnisch ontwerper Yorik Hemelt van Corvus Infra: “De NLCS werkt niet alleen prettiger, het voorkomt ook de kans op fouten.”

Corvus Infra is een in Zevenaar gevestigd adviesbureau dat zich richt op het inrichten en beheren van de openbare ruimte en dit doet van de voorbereiding tot aan de uitvoeringsfase. Het bedrijf is sinds 2016 actief voor onder andere overheden, aannemers en bedrijven, en bestaat inmiddels uit zes medewerkers. “Al sinds het begin werken we met de NLCS”, vertelt Hemelt over de werkzaamheden bij Corvus Infra. “Dat was een van de zaken die snel bepaald was. Eén van onze eigenaren had vanuit zijn vorige functie al veel ervaring met de NLCS en wilde beslist doorgaan met deze tekenstandaard.”

De NLCS (Nederlandse CAD Standaard) is een uniforme tekenstandaard voor de grond-, weg- en waterbouw. De informatie in een NLCS-tekening is eenduidig,  compleet én helder gestructureerd.

Daardoor kunnen tekeningen eenvoudig worden uitgewisseld, is de kans op fouten kleiner en kan de hele GWW-keten besparen op kosten. De NLCS is een BIM level 1-standaard en wordt beheerd door het BIM Loket.

Doordat Corvus Infra meteen gebruikmaakte van NLCS hoefde het geen eigen standaard te ontwikkelen. Dit heeft het bedrijf in de opstartfase veel tijd en moeite bespaart, stelt Hemelt: “Bij mijn vorige werkgever hadden we wél zelf een tekenstandaard. Daar ging veel tijd in zitten, we maakten alle elementen zelf aan. De legenda, lijntypes, kleuren, symbolen: over alles moesten we nadenken. Dat is een van de belangrijkste voordelen van de NLCS: het uniformeren en standaardiseren is al gedaan.”

Minder fouten
Hemelts woorden impliceren dat hij meer voordelen ervaart van het werken conform de NLCS. “Dat klopt. Neem bijvoorbeeld het gebruiksgemak. Wil je een 315 millimeter dikke PVC-rioolleiding tekenen? Eén druk op de knop is voldoende. Hetzelfde geldt voor wegarceringen, putten, groenvoorzieningen, enzovoorts. Alles is al gedefinieerd. Kopiëren en plakken uit oude tekeningen is dus niet nodig. Dat werkt niet alleen prettiger, het voorkomt ook de kans op fouten.”

Ook de uniformiteit van de NLCS-tekeningen is een pre volgens Hemelt. “Voor ons, als civieltechnisch ontwerpers, maar ook voor de mensen in de uitvoering. Allemaal werken we met dezelfde tekeningen en informatie. Verder kun je heel eenvoudig samen aan een ontwerp werken, dat gaat dankzij de NLCS een stuk eenvoudiger dan voorheen. Urenlang een tekening bestuderen of een legenda uitpluizen is verleden tijd; tekeningen zijn gemakkelijker overdraagbaar.”

Tool
Om conform NLCS te kunnen werken, gebruikt Corvus Infra het tekenprogramma InfraCAD. “Typisch een stuk gereedschap dat het werk gemakkelijker maakt. Laagnamen, kleuren, lijnen, symbolen: alles staat al in de bibliotheek. Missen er elementen, dan zijn die alsnog aan de bibliotheek toe te voegen. Ook het verwerken van KLIC-meldingen is eenvoudig: die komen meteen in de tekening terecht. En zo biedt InfraCAD veel mogelijkheden. Met InfraCAD Map wordt het downloaden van kadastrale gegevens bijvoorbeeld ook eenvoudig mogelijk. Of neem het koppelen van een luchtfoto: ideaal om het overzicht te bewaren. Stel je een bewonersavond voor, waarop voorlichting wordt gegeven over een voorgenomen project. Een technische tekening gaat veel mensen vaak boven de pet, maar met een waarheidsgetrouw ontwerp, gebaseerd op een foto van de echte situatie, is het mogelijk om duidelijkheid te scheppen.”

Inhaalrace
De hiervoor genoemde collega van Hemelt had een ‘kennisuitdaging’ toen hij bij Corvus Infra startte. Een driedaagse training bij CAD Accent (de ontwikkelaar van onder andere InfraCAD) zorgde voor een inhaalrace. “Hij had wel ervaring in de aannemerij, maar was niet bekend met de NLCS, op een korte workshop na. Na drie dagen training beheerste hij de belangrijkste beginselen van de NLCS en de bijbehorende programma’s. Inmiddels is hij in staat om zelfstandig goede tekeningen op te leveren. Dat is te danken aan de laagdrempeligheid van de NLCS, maar ook aan de opleiding van CAD Accent.”

Hemelt merkt in de dagelijkse praktijk dat steeds meer opdrachtgevers conform de NLCS werken. “We maken bijna niet anders meer mee. En in de gevallen dat opdrachtgevers de NLCS nog niet hebben omarmd, is het verschil meteen merkbaar. Het is in dat geval weer extra opletten op ruis op de lijn, waken voor fouten bij het interpreteren en overdragen van ontwerpen. Het duurt simpelweg langer voordat een tekening is omgebouwd. Op zulke momenten wordt de meerwaarde van de NLCS helemaal duidelijk, deze standaard maakt ons werk een stuk aangenamer. Het zou mooi zijn als in de toekomst iedereen zijn eigen standaard laat varen en met de NLCS zou gaan werken.”

“Het zou mooi zijn als in de toekomst iedereen zijn eigen standaard laat varen en met de NLCS zou gaan werken.”

Comments are closed.