De Olympische Spelen CAD-tekenen

5 december 2018

Zesde editie EuroSkills in Boedapest

Als Nederlands kampioen CAD-tekenen is mbo-student Ike Vermeulen de trotse vertegenwoordiger van ons land op EuroSkills, het EK voor beroepen dat van 26 tot en met 28 september in Boedapest gehouden wordt. Zijn begeleider van Scalda Vlissingen, Ronald Schroevers, gaat uiteraard mee en is er ook nog expert.

Door Twan Stemkens

Nederlands kampioen CAD-tekenen Ike Vermeulen investeerde 350 uur training en 300 uur vakantie in zijn deelname aan EuroSkills.

Toen derdejaars Werktuigbouwkunde van Scalda Vlissingen, Ike Vermeulen, vorig schooljaar hoorde dat hij het NK had gewonnen, begon hij direct met oefenen voor EuroSkills. “Ronald, mijn begeleider, gaf me opdrachten van voorgaande jaren. Die maakte ik onder tijdsdruk, zodat we de wedstrijdsituatie zoveel mogelijk nabootsten. Hij keek ze vervolgens na en vertelde hoe ik zaken beter of anders kon doen. Daarnaast deed ik nog heel veel andere opdrachten, in totaal heb ik zo’n 350 uur getraind.” En dat was nog naast de 300 uur vakantiewerk die Ike Vermeulen bij zijn leerbedrijf mocht doen. “Zo kon ik de theorie combineren met de praktijk en proeven hoe het eraan toegaat in een bedrijf.”

Heel veel oefenen
Als begeleider heeft docent werktuigbouwkundige vakken bij Scalda, Ronald Schroevers, zijn deelnemers “overladen met opdrachten” om hun vaardigheid zoveel mogelijk te vergroten. “We hebben ontzettend veel opdrachten gedaan. Over machinebouw, plaatwerk en modelleren bijvoorbeeld. Ze moesten zelf met ideeën komen, technische oplossingen verzinnen en die volgens de ISO-standaard op papier zetten. Dit jaar ben ik bovendien expert, dus ik moet Ike volledig aansturen.” 

Ter voorbereiding op dat expertschap kreeg Ronald Schroevers, samen met de dertig andere experts van de overige beroepen waarmee Team NL meedoet, zes dagen scholing. “Daarnaast hebben we veel gesproken over de regelgeving tijdens de internationale wedstrijden en leren we zaken als omgaan met mogelijke conflictsituaties binnen de jury. In Boedapest krijgen we als experts nog een training, een test over de regelgeving en moet ik aantonen dat ik zelf ook kan CAD-tekenen en met het tekenpakket kan omgaan.”

Opperste concentratie bij de Nederlander, die uiteindelijk een verdienstelijke zesde plaats zou behalen.

Tactisch
Het mooist vindt Ike Vermeulen dat hij door zijn deelname zo veel heeft geleerd. “Veel meer dan CAD-tekenen alleen. Je leert ook doorzetten en samenwerken. Het is een geweldige ervaring. Je gaat er met de hele groep naartoe en iedereen komt voor hetzelfde: om te winnen. Op het NK heb ik gemerkt: we zijn elkaars tegenstanders, maar we helpen elkaar ook. Andermans vragen beantwoord je gewoon.” Lachend: “Soms alleen een beetje tactisch.” 

Op de maandagmiddag voorafgaand aan EuroSkills krijgt Ronald Schroevers de test te zien die Ike Vermeulen daar zal moeten maken. “Daarvan mag ik hem zoveel mogelijk meegeven. Dus ik moet goed opletten en Ike vertellen hoe hij de zaken het best kan aanpakken. Eenmaal bezig, mag ik niet meer met hem praten. Op de werkvloer moet hij het helemaal alleen doen.” Tijdens de wedstrijd heeft Ronald Schroevers nog een aantal taken. “Ik houd in de gaten dat experts geen onderlinge afspraken maken en natuurlijk jureer ik: tekenen de deelnemers volgens de ISO-normen? Kan het product daadwerkelijk geproduceerd worden? Enzovoort.”

Gaan voor goud
Ike Vermeulen neemt de wedstrijden heel serieus: “Zo’n kans krijg je echt maar één keer.” Ronald Schroevers beaamt het belang van EuroSkills: “Het zijn de Olympische Spelen van het beroep, het hoogst haalbare.” Hij is dan ook apetrots op Ike Vermeulen. En ondanks dat het hem veel extra werk oplevert, beleeft hij vooral veel vreugde en werkplezier aan de wedstrijden. “Ik doe het met liefde.” De week voor EuroSkills zet Ike Vermeulen de puntjes op de i. “Ik loop alles nog eens na, maar begin niet meer aan nieuwe dingen.” Hoe hij vervolgens de wedstrijd ingaat? “Ik heb er heel veel zin in en ga natuurlijk voor goud! Na al die uren tekenen, heb ik er ook alle vertrouwen in. Maar ongeacht het resultaat, is het een fantastische ervaring. Mijn ouders komen alle drie de wedstrijddagen kijken en op de laatste dag komen er ook nog twee mensen van mijn werk. Heel leuk!”

EuroSkills 2018
EuroSkills 2018 is het EK voor beroepen, waar ook Team NL met 31 skills-kampioenen in 27 beroepen aan deel heeft genomen. Dit beroepenevent wordt eenmaal in de twee jaar gehouden. Nu was het de zesde editie van 26 tot en met 28 september in Boedapest. Zo waren er bijvoorbeeld wedstrijden voor elektrotechniek gebouwen, maar ook schilderen, metselen, mechatronica, lassen en koken. En voor CAD-tekenen! Uit 28 Europese landen kwamen honderden kandidaten die inmiddels hebben uitgemaakt wie de beste vakman of -vrouw is geworden in zijn of haar beroepsrichting.De concurrentie is groot, want in sommige wedstrijden strijden meer dan twintig kandidaten om de medailles en voor het certificaat van excellent vakmanschap. Meedoen betekent dat toptalenten uit elk land zich heel intensief hebben voorbereid op hun wedstrijd: 200, 300 en soms meer dan 500 uur extra training buiten school- of werktijd. Inclusief masterclasses van toppers in hun vak of trainingsstages en oefeninterlands in het buitenland. Daarnaast nog eens trainingen en teambuildingsbijeenkomsten waar je leert om te gaan met wedstrijddruk, stress, motivatie en pers. Jos de Goey, directeur van WorldSkills Netherlands: “Zo’n EK draagt bij aan het ontwikkelen van talenten en promoot zo het vak, het vakmanschap én het beroepsonderwijs. Medailles halen is altijd moeilijk, maar als het gebeurt mag iemand met recht zeggen dat er een topprestatie is neergezet waar je u tegen zegt. Nederland en de betreffende branche mag daar dan best trots op zijn.”

Medaillespiegel
Nederland heeft op dit EK één keer goud gewonnen bij bouwtimmeren en drie keer brons bij respectievelijk mobiele werktuigen, etaleren en tuinaanleg. Verder waren er tien medals of excellence (meer dan 700 punten) behaald. Ike Vermeulen van Scalda uit Vlissingen werd zesde bij CAD-tekenen: “Ik heb er alles uitgehaald wat erin zat. Ik kon niet beter en ben tevreden met het resultaat. Bij de prijsuitreiking was het toch wel even spannend toen mijn beroep aan de beurt was. Het kwam wel even binnen dat ik maandenlang heb getraind en nu geen medaille. Gelukkig kan ik wel snel de knop omzetten en ben ik absoluut blij dat ik heb meegedaan met EuroSkills.”

Comments are closed.