Column: De veranderende wereld van software

15 maart 2016

Ik ‘zit’ al zo’n dertig jaar in software. Ik heb software geschreven, verkocht en onderhouden. En zelfs na al die jaren blijf ik het een ‘raar’ product vinden, het heeft iets ongrijpbaars. Als ik een fiets koop of een paar schoenen, dan krijg ik iets tastbaars. Ik kan het beetpakken, van alle kanten bekijken en direct laten zien aan anderen. Software is dan toch heel anders. Dertig jaar geleden kreeg je tenminste nog een handleiding, floppies en een licentie, al las niemand die. Alles in een mooi doosje, meestal in cellofaan, als je naar een klant ging dan kon je de software echt meenemen en overhandigen.

En tegenwoordig? Langs elektronische weg krijg je een link en een activatiecode. Je moet zelf aan het werk: de software downloaden, installeren en middels de activatiecode activeren. En ook de handleiding is meestal alleen nog maar te vinden als downloadable PDF… Nu weet ik wel dat niemand die leest, maar toch…

Wij zijn niet de enige industrie waar zo’n evolutie heeft plaats gevonden. Lang geleden kocht je een singletje (heeft niets te maken met dating sites) van glanzend zwart vinyl… De LP-albums hadden mooie hoezen, soms met de songteksten erop. Tegenwoordig download je naar wat je wilt luisteren op je smartphone of je gebruikt een streaming service. En heb je een abonnement op zo’n service. Natuurlijk veel handiger, toch mist het de romantiek van naar de platenzaak gaan en het luisteren naar het liedje voordat je de de plaat kocht…
In essentie: vroeger was het een product dat je kocht, nu is het een dienst geworden waarop je geabonneerd bent. Je betaalt dus voor wat je gebruikt.

De software-industrie gaat dezelfde kant op. Je koopt geen licentie meer, je huurt er eentje. Vaak hoef je de licentie ook niet meer te installeren, hij draait in de cloud. Je betaalt dus alleen voor het gebruik.
Het is, althans in mijn ogen, een stuk minder leuk dan vroeger de software uit het doosje halen. Wel is het veel handiger en efficiënter! En uiteindelijk is dat belangrijk! Nieuwe versie? Die wordt automatisch geïnstalleerd. Andere applicatie nodig? Je gebruikt hem eenvoudigweg vanuit je abonnement. Meer seats nodig? Wederom direct te gebruiken vanuit het abonnement. Een training nodig bij een voor jou nieuwe applicatie? Geen probleem, (digitale) training is onderdeel van het abonnement!

Nadelen? Eigenlijk geen, wat echter wel belangrijk is dat je je realiseert wat betalen voor gebruik betekent. Als je een licentie in eigendom hebt, kun je deze 24 uur per dag actief hebben. Ook als je gaat slapen, het kost niets extra’s. Bij betalen voor gebruik is dit vanzelfsprekend anders… Op zich niets bijzonders, ouders met pubers met mobieltjes herkennen dit vast! En net als bij het mobieltje kent ook de software industrie vormen van pre-paid. Doe er je voordeel mee!

En nu ga ik wat andere CD’s in de CD-wisselaar van mijn auto stoppen. Echt waar…

Jan Blaauboer is senior sales director government Europe, Middle East and Africa bij Bentley Systems.
www.bentley.com

 

Lees hier de vorige column van Jan Blaauboer

Comments are closed.