Derde editie Vakevent PROTOTYPING in november

6 juli 2017

Focus op totaal productontwikkelingstraject

Het jaarlijkse vakevent PROTOTYPING verwierf zich de voorbije twee edities een plaats in de agenda’s van al wie actief is op het vlak van productontwikkeling, prototyping en productie in kleine volumes. Op 8 en 9 november 2017 pakt organisator Kortrijk Xpo, in samenwerking met Howest – Industrial Design Center, andermaal uit met een goed gevuld programma. Geruggensteund door bedrijven en onderzoekscentra, die technologieën, materialen, tools & technieken presenteren voor het materialiseren van productconcepten, komt het volledige ontwerpproces aan bod op de beursvloer: van een idee tot en met de realisatie van het effectieve product in kleine series en het business model.

 

Zeer divers bezoekersprofiel: van innovators tot gevestigde bedrijfsleiders
De vorige editie van PROTOTYPING sloot af op 2.038 professionele bezoekers. Die hadden een hoog en divers profiel: product / industrial designers, ingenieurs, R&D managers, aankopers, productieverantwoordelijken, tekenaars, universiteiten, architecten,… Het gaat van innovators tot CEO’s van zowel kleine KMO’s als multinationals. De bezoekers kwamen uit heel uiteenlopende sectoren: product design, medical, (machine) construction, electronics, automotive, plastics, mould making, animation, additive manufacturing en nog veel meer. Alles vindt plaats in hal 5, waar gewerkt wordt volgens het gekende speciale format met ‘open’ uniforme stands (geen klassieke beursstanden) en met gratis catering. Op die manier wordt de interactie tussen exposant en bezoeker maximaal gestimuleerd.

 

Ideeën en productconcepten tastbaar maken vooraleer de productie in grote series van start gaat
Op de standen van de exposanten ligt de focus op het tastbaar maken van ideeën en concepten, lang VOOR de eigenlijke productiestart in grote series. Dit onderdeel blijft terecht aandeel winnen binnen de industrie en het naar buiten brengen van het brede aanbod aan technologieën, materialen, tools en technieken op één plaats is uniek. Zeker als het gepaard gaat met het gebruik van het productontwikkelingsproces in al zijn fasen en facetten als kapstok.

 

In Kortrijk Xpo zal de louter professionele bezoeker, zowel creatievelingen als mensen uit de maakindustrie, merken dat er heel wat te vinden is voor al wie op zoek is naar slimme oplossingen voor de realisatie van een productidee tot aan de productie in kleine volumes en de marktintroductie. Zo is er aandacht voor uiteenlopende onderwerpen als additive manufacturing, CNC-bewerking, virtuele technologie, engineering, visualisatie, low volume manufacturing, (nieuwe) materialen, elektronica, ontwerpmethodologieën, trendwatching, creativity tools, patenten, enzovoort. De beurs onderscheidt zich hierdoor van andere vakbeurzen, die vooral op technologie gericht zijn.

 

Inspirerende randactiviteiten
Zoals we het bij andere organisaties van Kortrijk Xpo gewoon zijn, wordt ook bij PROTOTYPING bijzonder veel aandacht besteed aan de randactiviteiten naast het exposantenaanbod. We zetten er een aantal even op een rij:

  • Materialententoonstelling: voor wie de nieuwste materialen voor mallen, mock-ups, presentaties, testmodellen en de afwerking of het gehele ontwerp zoekt, is een bezoek aan deze tentoonstelling een must. Materia, het Nederlandse instituut dat wereldwijd naam en faam geniet op het vlak van materiaalinnovatie, brengt op PROTOTYPING een expo met het beste en het nieuwste van wat de markt te bieden heeft. Denk, bijvoorbeeld, aan 3D-printen met bamboe, hout of glas, slimme oplossingen voor snelle mallen, 3D-vormen, CNC foams, prints en folies, coatings en structuren en gerecyclede kunststof, enzovoort.
  • Prototyping Studio’s: beleving is van het allergrootste belang. Daarom vinden er twee ‘Design Challenges’ plaats met studenten ‘Industrieel ontwerpen’ van Howest. In opdracht van een bedrijf moeten de studenten tijdens de beurs ‘live’ iets produceren en krijgen ze daarvoor materialen en machines ter beschikking;
  • Case study seminars: hier draait het om inspirerende verhalen, waarbij de nadruk ligt op alle stappen van een ontwerpproces. Het gaat om aanpak, gebruikte materialen, technieken, drempels die overwonnen werden... Deze case study seminars bezorgen de bezoekers een blik achter de R&D schermen van bekende en minder bekende bedrijven.
  • Family of the future: dit staat in het teken van ‘Flanders is Home to 3D-printing’. België telt heel wat belangrijke spelers in Additive manufacturing en daarbij is Flam3D het onafhankelijke platform voor 3D-printing in Vlaanderen. Tijdens PROTOTYPING pakt Flam3D uit met de Belgische première van de ‘demonstrator’ FAMILY OF THE FUTURE.
  • VR in product design: bij dit onderdeel zie je hoe de razendsnelle ontwikkelingen in VR vanuit de gaming industry de toepassing van VR-technologie mogelijk maakt voor productontwikkeling. Bezoekers zien en ervaren aan de hand van een aantal cases hoe VR wordt toegepast bij het ontwerpen en prototypen van nieuwe producten.

 

Website PrototypingXpo

Comments are closed.