Design for Fabrication faciliteert samenwerking in de cloud

18 oktober 2016

Dassault Systèmes introduceert Design for Fabrication. Deze oplossing is speciaal ontwikkeld voor architecten, bouwbedrijven en leveranciers van bouwproducten. Met Design for Fabrication kunnen zij in een cloudomgeving efficiënt digitaal samenwerken aan projecten. Dit leidt tot minder verspilling en vertraging in het gehele proces van ontwerp tot uitvoering.

Elk bouwkundig en civieltechnisch project brengt nieuwe teams van architecten, ontwerpers, constructeurs en engineers van opdrachtgevers, aannemers en toeleveranciers samen. Vaak gebruiken zij ieder hun eigen Building Information Modeling (BIM)-oplossingen. Maar het detailniveau van informatie in het oorspronkelijke ontwerp sluit niet altijd aan bij de behoeften van de toeleveranciers en het model moet ook nog worden omgezet naar bruikbare bouwtekeningen.

Vertraging en verspilling

De gefragmenteerde oplossingen en het gebrek aan datacontinuïteit kunnen projecten tot wel 25 procent vertragen en tot forse verspilling leiden. Bijvoorbeeld als gevolg van overbodige ontwikkeling, wijzigingen in het ontwerp, inefficiënt gebruik van materialen en bouwplaatsmedewerkers die niets te doen hebben.

Design for Fabrication

Design for Fabrication, gebaseerd op het 3DExperience-platform van Dassault Systèmes, voorziet gebruikers in een 'end-to-end', collaboratieve BIM-oplossing voor het ontwerp tot en met de uitvoering van allerlei soorten gebouwen en gebouwelementen. Zoals bruggen, tunnels, utiliteitsgebouwen, wolkenkrabbers, staal- en betonskeletbouw, geprefabriceerde betonconstructies en gevels. Maar ook aan elementen van bouwsystemen voor elke schaalgrootte, van kamers en woningen tot stedelijke infrastructuren.

Gelijktijdig en realtime

Met Design for Fabrication hebben projectteams gelijktijdig realtime toegang tot alle projectdata in de context van het 3D-model. Hierdoor werken ze allemaal met dezelfde modellen en kunnen ze de expertise van alle specialisten in projecten maximaal benutten. Dat draagt bij aan slimmere ontwerpen, leidt tot minder wijzigingen en maakt nauwkeurigere tijdsplanningen en voorspellingen van de kosten mogelijk.

Krachtige oplossing

"Het 3DExperience-platform stelt ons in staat meerdere taken uit te voeren in één omgeving, workflows te optimaliseren en tijd te besparen", zegt Javier Glatt, CEO bij CadMakers Virtual Construction. "We gebruiken het bijvoorbeeld voor het ontwerpen van 3D-modellen van bouwsystemen voor grote, complexe projecten, het uitvoeren van gedetailleerde simulaties van bouwprocessen en het genereren van data-outputs voor de prefabricage van houten en stalen constructies, mechanische en elektriciteitssystemen en leidinginstallaties. Wij denken dat het 3DExperience-platform misschien wel de krachtigste beschikbare oplossing is voor onze industrie."

Hogere kwaliteit

"Door het gebruik van BIM-oplossingen is de coördinatie van zowel het ontwerp- als het bouwproces gestaag verbeterd, maar er is nog steeds een gebrek aan continuïteit tussen alle designdata en het uitvoeringsmodel voor de werkvloer", zegt Marty Doscher, vice president Architecture, Engineering & Construction Industry bij Dassault Systèmes. "Het 3DExperience-platform overbrugt de kloof tussen ontwerpers en bouwers door vloeiende processen voor samenwerking te implementeren die mensen en data van begin tot einde met elkaar verbinden. Hierdoor kunnen de verschillende stakeholders efficiënter werken, grote kosten- en tijdsbesparingen realiseren en de kwaliteit van projecten naar een hoger niveau tillen."

Design for Fabrication geeft bedrijven onder andere de volgende mogelijkheden:

  • Ontwerpfase: uitgebreide functionaliteit voor het ontwerpen van elk gebouw, bouwelement of object, van concept tot aan de bevestigingsmiddelen, en voor het uitvoeren van simulaties. Met de schaalbaarheid van de cloud.
  • Betere gebouwen voor tevreden klanten: bespaar tijd, voldoe aan alle validatie-eisen en verlaag de operationele kosten.
  • Ontwerpen voor de uitvoering en prefabricage: houd de controle over projecten en reduceer verspilling met behulp van breed inzetbare modellen. Pas integratieve, parametrische, associatieve en computationele modelleringstechnieken toe om de productiviteit te verhogen en hergebruik stappen in het ontwerpproces om de projectwaarde te optimaliseren.
  • Betere samenwerking: hanteer een multi-BIM-benadering voor projectontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een data-centrische omgeving die één 3D-versie van de waarheid weergeeft. 'Same page'-authoring tools voor het verwerken van grote hoeveelheden data maken coördinatie van de volledige supply chain mogelijk.

Website Dassault Systèmes

 

Comments are closed.