Digital transformation biedt iedereen nieuwe kansen

1 oktober 2018

PTC ziet belang voor zowel consument als industriële omgeving

Digital transformation is de overgang van analoge, op zichzelf staande producten, naar intelligente, met het internet verbonden apparaten. Het is een proces dat alle aandacht heeft van Stephan Monsieur, EMEA partner enablement manager bij PTC. CAD-Magazine sprak met hem over dit thema en de manier waarop PTC hiermee omgaat.

 

Door Lambert-Jan Koops

“De horloge-industrie is denk ik een goed voorbeeld van een branche waarin digital transformation duidelijk zichtbaar is”, zo stelt Monsieur. “Deze branche is al honderden jaren oud en kent traditionele merken en makers, maar is de afgelopen jaren sterk veranderd. Waar twee jaar geleden de digitale horloges maar een klein deel van de markt besloegen, daar is het marktaandeel van de Apple-watch alleen al tegenwoordig groter dan dat van de Zwitserse horloge-industrie in haar geheel. Er heeft hier dus duidelijk een overgang plaatsgevonden van analoog naar digitaal en die trend is in heel veel markten gaande. Steeds meer zijn consumenten geïnteresseerd in smart, connected producten. Daarbij wordt de digitale techniek vaak in eerste instantie ingezet om een product smart of intelligent te maken, terwijl het in tweede instantie wordt verbonden met internet. Het smart-gedeelte zorgt er dan vaak voor dat de functies van een apparaat worden uitgebreid, terwijl het connected-gedeelte zorgt voor een verbeterde service. Zo heb ik bijvoorbeeld geluidboxen die dankzij hun internetverbinding automatisch een software-update krijgen wanneer dat nodig is, terwijl de fabrikant ook – al dan niet geanonimiseerde – feedback krijgt over de manier waarop ik die boxen gebruik. Dat laatste is weer een belangrijke bron van informatie voor het ontwikkelen van nieuwe modellen en producten.”

Digitale kopie
PTC wil de makers van smart, connected producten ondersteunen met zijn ontwerpsoftware en zet daarbij met name in op het Internet of Things (IoT-)platform ThingWorx. Monsieur demonstreert de mogelijkheden van het pakket graag met behulp van zijn smartphone, het ultieme voorbeeld van een smart, connected product.
“In ThingWorx heb ik een digitale kopie gemaakt van mijn telefoon en de digitale en fysieke variant zijn daarbij bidirectioneel met elkaar verbonden. In ThingWorx kan ik daarmee bijvoorbeeld data uitlezen van mijn telefoon, zo geeft het scherm weer in hoeverre de batterij van mijn telefoon is opgeladen, maar ik kan in ThingWorx ook actief functies aan- en uitzetten. Dankzij het onderdeel ThingWatcher kan ik echter óók het gedrag van mijn telefoon monitoren en automatisch een alarm laten afgaan als dit gedrag afwijkt van het normale patroon. In het geval van mijn telefoon geeft ThingWorx een melding als ik het toestel in een bepaalde hoek houd, maar wanneer apparaten in een industriële omgeving op die manier kunnen worden gecontroleerd, biedt dat natuurlijk grote voordelen voor het beheer van het productieproces. Met name ook omdat bij afwijkend gedrag een apparaat via ThingWorx is aan te sturen en de verstoring dus op afstand kan worden opgelost.”

Rockwell Automation

Stephan Monsieur, EMEA partner enablement manager PTC: “Volledig PLM is alleen uitvoerbaar met connected producten die voorzien zijn van sensoren die informatie verzamelen over de prestaties van het product.”

Met de nadruk die PTC legt op ThingWorx en de mogelijkheden voor het op afstand monitoren en aansturen van apparaten, is het niet verwonderlijk dat het bedrijf onlangs ook een strategische samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met Rockwell Automation, een uit de VS afkomstige leverancier van oplossingen voor industriële automatisering en informatievoorziening.
Monsieur licht de overname toe: “PTC en Rockwell Automation zullen binnen de samenwerking hun smart factory-technologieën integreren. Zo zullen ThingWorx, Kepware en Vuforia van PTC worden gecombineerd met de platforms voor industriële automatisering van Rockwell Automation, zoals FactoryTalk MES, FactoryTalk Analytics en Industrial Automation. Daarmee worden informatietechnologie en operationele technologie samengebracht, zodat het mogelijk wordt om maakprocessen in een industriële omgeving volledig te optimaliseren.”

Sensoren
Dankzij de mogelijkheden van het Internet of Things in het algemeen en ThingWorx in het bijzonder ligt volgens Monsieur de weg naar Industrie 4.0 volledig open, vooral ook omdat Product Lifecycle Management (PLM) steeds beter mogelijk is. “Volledig PLM is alleen uitvoerbaar met connected producten die voorzien zijn van sensoren die informatie verzamelen over de prestaties van het product, aangezien dan echt alle informatie over de gehele levenscyclus van een product beschikbaar is. Bovendien kunnen die sensoren ook helpen bij het slaan van de brug tussen de digitale en fysieke wereld met bijvoorbeeld augmented reality.”
Augmented reality is volgens PTC één van de snelst groeiende segmenten van de technologiemarkt en het bedrijf heeft dan ook onlangs verschillende nieuwe aankondigingen gedaan op dit gebied. Zo is Vuforia, de AR-technologie voor ThingWorx, uitgebreid met de app Vuforia Chalk. Deze app is bedoeld voor ondersteuning op afstand bij het oplossen van technische problemen door technici in het veld. Chalk combineert augmented reality-technologie met realtime video om de veldtechnici in contact te brengen met experts, zodat de laatsten de situatie in het veld met eigen ogen kunnen zien.
Beeldtechnologie stelt gebruikers in staat om digitale notities te creëren die ze nauwkeurig op fysieke objecten kunnen ‘plakken’. Hiermee is het mogelijk om technici stap voor stap door een proces te begeleiden.De Vuforia Chalk-notities blijven op hun oorspronkelijke plek verankerd, zelfs als technici bewegen.

AR-headset
Naast Vuforia Chalk werkt PTC ook aan de recentelijk overgenomen AR-technologie van Waypoint Labs, een technologische startup die zijn oorsprong in het MIT Media Lab vond. De softwareoplossing Waypoint is in staat om de realtime bewegingen van een persoon met een AR-headset te registreren door hem of haar zowel audiovisueel als driedimensionaal in de ruimte te volgen. Gebruikers van de software kunnen deze informatie vastleggen met een knowledge processing engine en die omzetten in elk gewenst formaat, zoals een interactieve website met foto’s en video’s, Word-documenten of interactieve AR-trainingen waarbij deelnemers een vergelijkbare headset dragen. Waypoint biedt ondersteuning voor verschillende industriële toepassingsscenario’s. Zo kunnen fabrikanten hiermee bijvoorbeeld onderhoudshandleidingen en productdocumentatie samenstellen.

Website PTC

Comments are closed.