Draw2design houdt software goed in het oog

12 oktober 2016

Draw2design is gespecialiseerd in het technisch tekenen van trappen en hekwerken. Het zeven man sterke tekenbureau uit Nijverdal ondersteunt trappenleveranciers en balkon & galerijhekwerk-bedrijven die tekencapaciteit tekortkomen. Het team van Draw2design werkt daarbij aan uiteenlopende constructies, van functionele brandtrappen en balustrades tot designtrappen.

Door Lambert-Jan Koops

Raymond van Amersfoort richtte in 2008 Draw2design op en heeft in de tussentijd een groot aantal projecten met het bedrijf afgerond. Alhoewel hij vanuit de Nijverdalse onderneming allerlei soorten opdrachten op zich neemt, gaat zijn voorkeur toch uit naar echte totaalprojecten, waarbij Draw2design van het begin tot het eind betrokken is bij het ontwerp van de trappen en hekwerken. Van Amersfoort vertelt daarover: “Een totaalproject begint voor ons met het in kaart brengen van de wensen van de klant. Als deze heeft aangegeven wat hij ongeveer wil, starten we met het echte werk. Dat begint met het op de bouwlocatie inmeten van de bestaande situatie, die we vervolgens als uitgangspunt nemen voor het maken van onze tekeningen. Het zelf inmeten van de bestaande situatie heeft voor ons daarbij een duidelijke meerwaarde boven het aangeleverd krijgen van de maten. Wanneer we zelf de inmeetwerkzaamheden verrichten, zien we namelijk ook meteen dingen waar we rekening mee moeten houden tijdens het tekenwerk. Hierdoor worden eventuele knelpunten al in een vroeg stadium opgemerkt en hoeven we niet tijdens het ontwerptraject nog zaken aan te passen.”

In Wageningen is op de campus Plus Ultra verrezen, een innovatief gebouw met ruimte voor laboratoria, cleanrooms, technohallen en kantoorruimten. Van Pommeren Las- en Montagebedrijf heeft hier een trap gerealiseerd waarvoor Draw2design het tekenwerk heeft gedaan.

In Wageningen is op de campus Plus Ultra verrezen, een innovatief gebouw met ruimte voor laboratoria, cleanrooms, technohallen en kantoorruimten. Van Pommeren Las- en Montagebedrijf heeft hier een trap gerealiseerd waarvoor Draw2design het tekenwerk heeft gedaan.

Uitwisselen

De rendering van de trap uit Plus Ultra.

De rendering van de trap uit Plus Ultra.

Na het inmeten ontwerpt Draw2design het digitaal project aan de hand van de omschrijving van het project of een plaatje van het gewenste resultaat. Dit uitwerken gebeurt met behulp van HiCAD, zodat er na afloop een 3D-model beschikbaar is voor de uitwisseling met derden. Dit uitwisselen gaat met behulp van IFC, een door Van Amersfoort zeer gewaardeerd formaat, aangezien hij het regelmatig nodig heeft. “We merken dat veel grotere aannemers een BIM opzetten voor hun bouwprojecten en daarbij is het uitwisselen in IFC simpelweg een vereiste. Hierbij zetten we ons HiCAD-model om in een IFC-model, waarna we het uploaden naar de BIM-omgeving van de opdrachtgever, bijvoorbeeld Chapoo, Docstream of BIM 360 Glue. Dat werkt bijzonder goed. Niet alleen is IFC tegenwoordig bijzonder goed te hanteren, ook de projectsoftware wordt steeds gebruiksvriendelijker. Wat dat betreft hebben we dus ook echt geen klachten.” Nadat de opdrachtgever het model van Draw2design heeft bekeken, worden de laatste opmerkingen verwerkt en wijzigingen doorgevoerd. Vervolgens worden de productietekeningen voor de werkplaats gegenereerd net als de lijsten voor het project. Voor de tekeningen geldt dat Draw2design onder andere merktekeningen, mono-tekeningen en snijtekeningen aanlevert, alsook een ankerplan voor het boren van de ankers indien dit noodzakelijk is voor het project. Voor het aanleveren van de lijsten geldt dat onder andere een merkenlijst, zaaglijst en bevestigingsmiddelenlijst naar de opdrachtgever worden verzonden. Maar ook DSTV – NC files of STEP files voor boorzaagstraten of buislasers kunnen worden aangeleverd.

Belangrijkste gereedschap

Draw2design tekent en ontwerpt trappen en hekwerken sinds 2008.

Draw2design tekent en ontwerpt trappen en hekwerken sinds 2008.

Omdat Draw2design een echt tekenbureau is, is er binnen de onderneming veel aandacht voor de software waarmee wordt gewerkt. “Het is ons belangrijkste gereedschap en daarom zijn we er ook actief mee bezig”, zo stelt Van Amersfoort. “Zo voeren we trouw de upgrades van HiCAD door wanneer die beschikbaar zijn en maken we ook gebruik van de verschillende mogelijkheden die de software biedt. De meest voorkomende handelingen hebben we al geautomatiseerd, zoals bijvoorbeeld de invulling van de gegevens van de op drachtgevers. Daarnaast hebben we ook parametrische onderdelen uitgewerkt, die we gebruiken voor het vlot ontwerpen van bijvoorbeeld galerijen en balkons.”
Dat het bijhouden van de kennis hoog in het vaandel staat bij Draw2design, blijkt ook wel uit de moeite die Van Amersfoort en zijn collega´s doen om bij te blijven in de laatste ontwikkelingen. “We hebben veel contact met ISD Benelux, de leverancier van HiCAD, die een keer per jaar een consultancy dag houdt waarbij vragen worden behandeld en de noviteiten in de software worden getoond. Daarnaast doen we ons best om de kennis die we zelf al in huis hebben goed te verspreiden onder onze medewerkers. We proberen daarbij zogenaamde informatie-eilanden te voorkomen, waarbij de kennis van functies en software bijvoorbeeld bij één persoon blijft hangen. Ook volgen onze tekenaars regelmatig webinars van ISD Benelux met tips & tricks-sessies, zodat ze echt het maximale uit de software blijven halen.”

Voor Tasche Stalen Trappen maakte Draw2design het ontwerp voor de stalen spiltrappen en de RVS-binnentrappen met videranden van het werk Alien Trick te Hengelo.

Voor Tasche Stalen Trappen maakte Draw2design het ontwerp voor de stalen spiltrappen en de RVS-binnentrappen met videranden van het werk Alien Trick te Hengelo.

Steeds meer BIM

Dankzij de inspanningen die de tekenaars van Draw2design doen om bij te blijven op softwaregebied, kan het bedrijf ook zeer goed mee in de ontwikkelingen op BIM-gebied, zo denkt Van Amersfoort. “Wij zijn altijd al gewend geweest om in 3D te werken en uit te wisselen, omdat dit normaal is in de staalbouw en ik denk dan ook dat we het goed kunnen. Niet voor niets worden tegenwoordig acht van de tien projecten die we uitvoeren gerealiseerd in een BIM-omgeving. Het voelt voor ons heel natuurlijk aan om op die manier te werken en we zien ook in de praktijk telkens weer hoe effectief het is: als de digitale modellen correct zijn, zijn de fysieke onderdelen dat ook en klopt het ook op de bouw telkens weer als een bus. Wat dat betreft is BIM echt een grote stap voorwaarts gebleken.”

Website Draw2design
Website ISD Group

 

Comments are closed.