Drawing Compare

19 september 2016

Drawing Compare is een functie om twee tekeningen met elkaar te vergelijken. Een ideale tool om te zien wat er gewijzigd is bij het uitkomen van een nieuwe versie.


Door Jaap Dubbelaar

Wat zijn de verschillen tussen revisie C en D van dezelfde tekening? Uiteraard dient dit door de constructeur te zijn vermeld in de tabel met de revisiehistorie, maar het is net zo prettig om die verschillen op een grafische manier zichtbaar te maken. De gevolgen van een wijziging beperken zich namelijk vaak niet tot één aanzicht en naast geometrische verschillen zijn er ook vaak aanpassingen in maatvoering en annotaties.

Drawing Compare

Twee versies van een tekening met elkaar vergeleken.

 

Tekeningen vergelijken

De functie Drawing Compare is in het applicatiemenu te vinden. De ontwerper start dus niet vanuit een tekening. Het is een op zich zelf draaiende tool die uit één formulier bestaat. Aan de linkerzijde de inputvelden voor het kiezen van de twee tekeningen en de bedieningsknoppen. Aan de rechterzijde vier resultaatvensters met een overzicht van beide tekeningen, property-informatie over de tekeningen en een weergave in twee kleuren van de verschillen. De informatie bevat de Solid Edge-versies, de bestandsgrootte, de opslagdatum en hoeveel procent van de tekeningen verschillen. Dit laatste betreft een verschilpercentage van de pixels. De tekeningen worden namelijk pixel voor pixel met elkaar vergeleken.
Links onderaan kiest de gebruiker de kleur per tekening. Standaard is dit groen voor de ene en blauw voor de andere. Ook de achtergrondkleur kan gekozen worden. Standaard is deze wit. Omdat een tekening uit meerdere pagina’s kan bestaan, is deze ook te kiezen via de ‘Sheet’-keuzelijst. De tekeningen worden op de achtergrond Inactive en Read Only geopend. Alleen tekeningen van gelijke afmeting zijn met elkaar te vergelijken.

Drawing Compare

In twee kleuren, de verschillen tussen de twee versies van de tekening. Alles wat ze gemeenschappelijk hebben, wordt onderdrukt.

Nadat de twee tekeningen zijn gekozen, wordt met de knop Compare het automatisch vergelijken gestart. De resultaten komen standaard in de vier hiervoor beschreven vensters te staan. De gebruiker kan er echter ook voor kiezen om alleen het Differences-view weer te laten geven. Deze is dan een stuk groter, waardoor de verschillen beter zichtbaar zijn.
Ook zijn er knoppen voor in- en uitzoomen, Fit en Pan. De vensters zijn en blijven met elkaar gekoppeld, dus inzoomen in de ene tekening laat hetzelfde gebied zien in de tweede. Ook de gebruikelijke scroll-wheel en shortcuts voor viewing-handelingen zijn beschikbaar.

Resultaten en Datamanagement

De resultaten van een vergelijking zijn op te slaan voor later gebruik. De Save-knop die hierbij wordt gebruikt, zorgt ervoor dat er drie bitmaps, tekeningen in het BMP-formaat, worden weggeschreven. Eén voor iedere tekening en één voor de verschillen. Met de Drawing Compare tool zijn deze bitmaps weer te openen en te bekijken. Omdat het standaard bitmap-bestanden zijn, kunnen ze ook worden gebruikt voor revisie-documentatie. Een heel duidelijke manier om vast te leggen wat er in het ontwerp is aangepast.

Jaap Dubbelaar is freelance redacteur voor CAD-Magazine. Aanvullende informatie over Solid Edge is te vinden op www.solidedge.com en www.solidedge.nl.

 

 

Comments are closed.