DSM verscherpt focus op Additive Manufacturing/3D Printing

14 november 2017

DSM heeft een nieuwe aanpak van zijn activiteiten op het gebied van Additive Manufacturing/3D Printing (AM) aangekondigd. Door al zijn AM-activiteiten binnen het cluster Materials te bundelen en een partnershipbenadering te bevorderen, kan DSM zijn klanten een open en flexibele infrastructuur bieden. Dit zal klanten helpen om precies de juiste materialen en productiesystemen voor hun toepassingen te vinden.

De nieuwe klantgerichte organisatie zal voortbouwen op de ervaring en expertise van alle bestaande DSM-bedrijfsactiviteiten op het gebied van materialen. Hierdoor worden diepgaande kennis van marktsegment-specifieke toepassingen en expertise in alle polymeer-gebaseerde AM-verwerkingstechnologieën gecombineerd.

Na twee decennia waarin DSM zijn naam gevestigd heeft als een belangrijke speler op AM-gebied via zijn Somos-activiteiten in harsen voor stereolithografie (SLA) en digitale lichtverwerking (DLP; Digital Light Processing), zet DSM nu een geïntegreerd bedrijfsonderdeel op: DSM Additive Manufacturing. Door alle AM-activiteiten inclusief de SLA en DLP samen te brengen, biedt DSM zowel Fused Filament Fabrication (FFF) als ervaring uit jarenlang onderzoek naar Selective Laser Sintering (SLS), Multi Jet Fusion (MJF), Ink Jet- en Binder Jet-processen.

Vier marktsegmenten

DSM richt zich in eerste instantie specifiek op vier marktsegmenten: gezondheidszorg, transport, kleding, en tools & elektronica − stuk voor stuk terreinen met geavanceerde productiemethoden en een sterk commitment aan AM. Het doel is om klanten te helpen bij het vinden van precies de juiste materialen en productiesystemen voor hun toepassingen.

“Somos heeft ons een diepgaand inzicht gegeven in de belangrijkste marktsegmenten en behoeften van eindklanten in het AM-segment”, zegt Hugo da Silva, vice president van Additive Manufacturing bij DSM. “We blijven belangrijke innovaties in SLA- en DLP-materialen introduceren, maar dit is slechts een deel van het totale AM-plaatje en we willen het complete terrein bestrijken.”
“Op dit moment zijn er hooggespannen verwachtingen rondom Fused Filament Fabrication en DSM heeft een groeiend portfolio van materialen voor deze technologie, waaronder Novamid polyamide en Arnitel thermoplastisch elastomeer. We zijn echter van plan om nog een heel eind verder te gaan, door onze innovatie-inspanningen − ondersteund door technologische partnerships en samenwerking binnen de industrie − zich ook te laten uitstrekken tot het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor SLS, MJF, Ink Jet en Binder Jet. We willen ook nieuwe en opkomende technologieën in AM verkennen wanneer deze uit de onderzoeksfase komen, zodat we het meest uitgebreide portfolio van oplossingen binnen de sector hebben.”

Additive Manufacturing

DSM zal ook Fused Filament Fabrication aanbieden. (Foto: DSM)

‘Ecosysteem’-benadering

DSM Additive Manufacturing zal een sterke focus hebben op R&D en continue innovatie, waardoor het een breder portfolio van duurzame oplossingen kan ontwikkelen.
Een integraal onderdeel van de toekomststrategie van DSM op het gebied van AM is wat het bedrijf de ‘ecosysteem’-benadering noemt. Door het aangaan van partnerships en samenwerkingen als onderdeel van het fundament onder de nieuwe organisatie, kan DSM klanten een open en flexibele infrastructuur bieden. “Het bieden van het juiste materiaal en het juiste platform voor specifieke toepassingen is essentieel om de acceptatie van 3D-printen in de productiesector te versnellen. Samenwerking binnen de industrie zorgt ervoor dat meer toepassingen kunnen profiteren van de grote voordelen van AM, tegen een betaalbare prijs”, aldus Da Silva.

AM naar mainstream van industriële productie brengen

“AM evolueert snel van een prototype-technologie in de marge van de productiesector naar een gangbare discipline die tastbare en economisch levensvatbare voordelen biedt aan grote industriële bedrijven en uiteindelijk ook aan eindgebruikers”, zegt Da Silva. “Massa-individualisering en kleinschalige productie met behulp van AM zijn inmiddels een realiteit, en nu de sector verder evolueert en volwassen wordt als weerspiegeling van nieuwe, marktverstorende bedrijfsmodellen en veranderend klantgedrag, moeten wij hetzelfde doen. SLA zit in ons bloed; we kunnen echter een rol spelen in alle polymeerprinttechnologieën, we kunnen op alle terreinen presteren. Waar het om gaat, is wat het beste is voor de klant.”

Binnen het ecosysteem van Additive Manufacturing is DSM al diverse samenwerkingen aangegaan, zoals de recente ‘One DSM’ raamovereenkomst voor een technologiepartnership met Toyota Motorsport GmbH (TMG), een 100 procent dochteronderneming van de Toyota Motor Corporation. De overeenkomst heeft betrekking op alle DSM-onderdelen die actief zijn in het leveren van materialen en technologie aan de automobielsector − Somos, Engineering Plastics en ook Dyneema polyethyleenvezel met ultrahoog moleculair gewicht.
DSM heeft ook de HP Multi Jet Fusion Materials Development Kit aangeschaft om de ontwikkeling van 3D-poeder voor HP's Jet Fusion 3D-printoplossing een steun in de rug te geven. DSM is van plan om met HP samen te werken bij de ontwikkeling van materialen en innovatieve oplossingen op de markt te brengen.

Website Koninklijke DSM NV


Afbeelding linksboven: TMG’s GT86 consument race series-auto heeft geprinte onderdelen gemaakt van Somos, zoals waterreservoir en de remkoeling-opening. (Foto: DSM)

Comments are closed.