Duurzaam gerenoveerd kantoorpand Witteveen+Bos geopend

22 mei 2018

Na een grondige renovatie van ongeveer een jaar opende Deventer burgemeester Andries Heidema op 18 mei het vernieuwde kantoorpand van Witteveen+Bos aan de Leeuwenbrug in Deventer. Hij deed dit samen met Karin Sluis, algemeen directeur van Witteveen+Bos, door samen met het bouw- en ontwerpteam een groot blauw lint door te knippen.

Heidema sprak tijdens de opening zijn bewondering uit voor de manier waarop Witteveen+Bos met eigen medewerkers de verduurzaming van het kantoorpand heeft vormgegeven: “Witteveen+Bos is een grote wereldspeler op terreinen als water, infrastructuur, milieu en bouw, met roots hier in Deventer en daar zijn we als gemeentebestuur ongelooflijk trots op en blij mee, want met dit gebouw en de investering daarin hebben zij weer laten zien dat zij duurzaam verbonden zijn en blijven aan de stad Deventer.”
kantoorpandDe verduurzaming van het kantoor schuilt in meerdere kenmerken: ten eerste in de innovatieve TripleAqua-warmtepomp die de warmte die vrijkomt bij koeling gebruikt om te verwarmen, met interne warmte- en koudebuffers. Ook is het gebouw nu gasloos, terwijl eerder 55.000 kubieke meter gas per jaar werd verbruikt. Daarnaast liggen op het dak van het pand 326 zonnepanelen, die in een jaar ongeveer 66.000 kWh opwekken. Omdat het pand nu 350 werkplekken biedt in plaats van 240, is het gemiddelde energieverbruik per werknemer aanzienlijk gedaald. Het resultaat is een BENG: een bijna-energieneutraal gebouw, voorbereid op de eisen uit het Energieakkoord.

Denkkracht

Algemeen directeur van Witteveen+Bos Karin Sluis: “Ik ben er trots op dat we deze resultaten hebben bereikt en dat we dit gedaan hebben met de expertise van onze eigen collega’s. Het gebouw is echt een toonbeeld van wat er op dit moment mogelijk is als je een oud kantoor wil vernieuwen en we gebruiken het graag als visitekaartje van duurzame en innovatieve kantoorhuisvesting.” Ter gelegenheid van de opening van het gerenoveerde kantoor en als dank aan de stad die Witteveen+Bos een goede vestigingsplaats biedt, biedt Witteveen+Bos de inwoners van Deventer denkkracht aan, om samen met stakeholders uit de gemeente een begin te maken met het ontrafelen van de energietransitie en de gevolgen voor de stad.

kantoorpand

Kunstwerk

Kunstenaar Geert-Jan Hobijn, in 2014 winnaar van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek, maakte met kunstenaarscollectief OHM speciaal voor deze feestelijke opening een geluidskunstwerk: Composed Office. Dit kunstwerk was enige tijd te zien aan de voorzijde van het gerenoveerde pand. Een blijvend kunstwerk vormt de animatie aan de voorzijde van het pand, die in begrijpelijke taal aan kinderen uitlegt waar de ingenieurs binnen dit gebouw aan werken.

Website Witteveen+Bos

Comments are closed.