Ecophos Industrial Services bespaart tijd met vergunningstekeningen

27 november 2018

Standaardisatie en uitwisseling voorkomen dubbel werk

Binnen de Ecophos Group, een wereldwijde leverancier van technische oplossingen voor de fosfaatindustrie, voert Ecophos Industrial Services engineering- en projectdiensten uit zowel bij interne projecten van Ecophos als voor externe klanten. Ecophos Group is daarnaast ook een actieve industriële producent van fosfaatproducten voor dierenvoeders en een distributeur van aanverwante ingrediënten voor deze voeding, dit alles onder het merk Aliphos.

Door de redactie

Ecophos Industrial Services gebruikte CADWorx Plant Professional om al het leidingwerk van de Aliphos-fabriek in 3D te ontwerpen.

Ecophos Industrial Services heeft recent een nieuwe fabriek ontworpen en gebouwd voor Aliphos in Duinkerken. De faciliteit produceert tot 220 duizend ton fosfaat voor diervoeders. Het laatste project van Ecophos Industrial Services was het updaten van de bestaande vergunningstekeningen om zo een as-built vergunningsdossier te kunnen creëren dat tegelijkertijd ook het fabriekspersoneel tijd zou besparen bij toekomstige onderhoudsprojecten. Het bedrijf had hiervoor een softwarepakket nodig dat automatisch nieuwe vergunningslay-outs zou genereren wanneer er wijzigingen werden doorgevoerd in het model.

Uitdagingen overwinnen
Een van de belangrijkste uitdagingen voor het project was het strakke schema: Ecophos Industrial Services moest de nieuwe tekeningen binnen een maand kunnen leveren. Om deze deadline te kunnen halen, besloot de onderneming om de lay-out van de vergunningstekeningen te standaardiseren, zodat alle deliverables zouden voldoen aan de eisen van zowel de klant als Ecophos Industrial Services zelf. CADWorx & Analysis Solutions, en specifiek OrthoGen, werden gekozen voor het project om de benodigde tijd voor de tekeningen te reduceren. Omdat OrthoGen snel te implementeren, te leren en te configureren is, was Ecophos Industrial Services in staat om slechts twee weken na de aanschaf van het pakket al vergunningstekeningen te creëren op basis van de 3D-modellen.

Ecophos Industrial Services gebruikte tijdens het project voor Aliphos in Duinkerken het pakket CADWorx & Analysis Solutions voor algeheel ontwerp, piping, mechanisch en structureel ontwerp en sterkteberekeningen. CADWorx Plant Professional werd gebruikt om al het leidingwerk in 3D te ontwerpen, waardoor zowel Ecophos Industrial Services als de klant een totaaloverzicht kregen van het project.

Uitwisselen
Tijdens de ontwerpfase kon Ecophos Industrial Services alle benodigde data extraheren, zoals bills of materials (BOM’s), isometrische gegevens, lay-outs voor prijsopgaven, constructie- en as-built dossiers. Ecophos Industrial Services gebruikte daarnaast ook CADWorx Equipment om al het gereedschap te ontwerpen in 3D. Met CADWorx kon Ecophos Industrial Services ook de vereiste CADWorx-intelligentie introduceren en toevoegen wanneer 3D-gereedschapmodellen werden ontvangen van externe partijen.

CADWorx Structure werd gebruikt om alle structurele staalonderdelen te ontwerpen, zoals platforms en secundair staal. Met de informatie beschikbaar in 3D, was het mogelijk om clashes te vermijden en de efficiency van het project te verhogen. Ecophos Industrial Services gebruikte Caesar II om de krachten in de pijpen te berekenen en analyseren. Omdat de software compatible is met de CADWorx suite, konden de pijpleidingontwerpen direct worden uitgewisseld tussen CADWorx en Caesar II en vice versa. Zo was het mogelijk om het 3D-pipingmodel direct te updaten na de analyse, wat tijd bespaarde en fouten hielp voorkomen.

Omdat de studiefase in 3D was uitgevoerd, was er later minder tijd nodig voor het definitieve ontwerp.

Automatisch genereren
Voor het aanmaken van het as-built dossier was het in eerste instantie nodig om tekenstijlen te creëren volgens de bedrijfstandaard van Eco-phos Industrial Services, zodat deze te gebruiken zouden zijn voor het automatisch genereren van orthografische tekeningen. Het bedrijf startte hierbij met de in de OrthoGen beschikbare stijlconfiguraties en paste deze zodanig aan dat ze voldeden aan zowel de interne eisen als de specificaties van de klant. Ecophos Industry Services zorgde er zo voor dat de tekeningen verschillende views van de fabriek bevatten en dat de lay-outinformatie per view automatisch werd aangemaakt.

De laatste stap was het controleren van de dimensies en tagnummering van de vergunningstekeningen en het afwerken van deze laatste door handmatig informatie toe te voegen. Voorheen werden de lay-outs gemaakt door snapshots te nemen van het 3D-ontwerp, maar aangezien deze snapshots daarna niet meer te editten waren, zorgde deze methode voor een gigantische hoeveelheid tekenwerk bij herzieningen.

Toekomst
Een van de belangrijkste voordelen die werd gerealiseerd tijdens het project was de substantiële tijdbesparing die mogelijk werd gemaakt door verschillende features van de Hexagon PPM-oplossingen. Om te beginnen waren verschillende afdelingen in staat om tegelijkertijd te werken aan het project, aangezien de data konden worden uitgewisseld tussen verschillende projectfases en disciplines. In de tweede plaats beperkte de mogelijkheid om de studiefase in 3D uit te voeren, de tijd die later nodig was voor het ontwerp, terwijl de mogelijkheid om automatisch deliverables te genereren (zoals BOM’s en lay-outs) en updaten, de efficiency verbeterde doordat hierdoor de benodigde tijd voor redesign en het verbeteren van fouten sterk afnam.

Dario Pibiri, 3D-engineer bij Ecophos Industrial Services stelde het volgende over het gebruik van CADWorx & Analysis Solutions tijdens het project: “CADWorx biedt een echte WYSIWYG-oplossing. Alle componenten die zijn gemaakt met CADWorx bevatten meteen de benodigde informatie voor het maken van de componenten, wat de gebruiker tijd bespaart. We schatten dat we ongeveer veertig procent tijd hebben bespaard dankzij OrthoGen en dat we ongeveer vijfentwintig procent tijd zullen besparen voor elk vergelijkbaar, toekomstig project, aangezien we nu de bedrijfstandaard beschikbaar hebben.”

 

De Aliphos-fabriek in Duinkerken produceert tot 220 duizend ton fosfaat voor diervoeders.

Comments are closed.